Linkovi

Kardinal Jozef Racinger izabran za novog poglavara Rimokatoličke crkve - papu Benedikta XVI


Kardinal Jozef Racinger, bliski saradnik pokojnog pape Jovana Pavla Drugog, izabran je da ga nasledi na mestu poglavara Rimokatoličke crkve na kraju jedne od najkraćih konklava u proteklih stotinu godina. Novi papa biće poznat kao Benedikt Šesnaesti.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, koji je bio dekan koledža kardinala i poglavar Vatikanske kongregacije o dogmi vere, izabran je drugog dana konklave u četvrtom krugu glasanja. Beli dim je pokuljao iz dimnjaka Sikstinske kapele i označio njegov izbor.

Potom se oglasilo veliko zvono Bazilike svetog Petra i objavilo novost. Masa na Trgu svetog Petra se utrostručila do trenutka kada se kardinal Horhe Medina Estevez pojavio na glavnom balkonu Bazilike da objavi ime novog pape.

Masa je počela da kliče i skandira “Viva il Papa” (“Živeo papa”), a ubrzo potom pojavio se novi papa, Benedikt Šesnaesti, i obratio se vernicima.

“Dragi braćo i sestre”, rekao je novi papa, “posle velikog Jovana Pavla Drugog, kardinali su izabrali mene, jednostavnog, skromnog delatnika u Božijem vinogradu”.

Uprkos reputaciji energičnog čuvara katoličke dogme i protivljenju pokušajima prilagođavanja crkve novim vremenima, novi papa je diplomata i duboko religiozan i skroman duhovnik. Kao čovek vrhunskog intelekta, on je jedan od najistaknutijih teologa današnjice.

Ipak, njegovo odlučno branjenje tradicionalnih katoličkih principa onespokojava mnoge katolike u Evropi i obe Amerike.

Papa Benedikt Šesnaesti je u subotu napunio 78 godina i pre konklave, sumnjalo se da će biti izabran zbog pozne životne dobi. Međutim, eksperti za Vatikan kažu da kardinali biraju nekoga ko je bio blizak Jovanu Pavlu Drugom, ko će da učvrsti papinu zaostavštinu, pre nego nekog mladeg kardinala koji bi mogao da započne još jedan dugotrajni pontifikat.

Čestitke svetskih lidera

Američki predsednik Džordž Buš pozdravio je izbor kardinala Jozefa Racingera za novog papu, ocenivši da je on "čovek velike mudrosti i znanja".

"On je čovek koji služi Gospodu", rekao je Buš novinarima u Beloj
kući. "Dobro se sećamo njegove službe na sahrani pape u Rimu, njegovih
reči koje su dirnule naša i srca miliona ljudi", rekao je američki
predsednik.

U Berlinu, nemački kancelar gerhard Šreder rekao je da je izbor pape Benedikta XVI velika čast za njegovu zemlju.

Katolici širom sveta, od Nigerije do Meksika sa oduševljenjem su prihvatili odluku kardinalske konklave.

XS
SM
MD
LG