Linkovi

Obnovom nuklearnog programa Iran priziva sankcije


SAD i EU izrazili su zabrinutost zbog najave Teherana da će od danas nastaviti istraživanja u oblasti nuklerane tehnologije.

Portparol Bijele kuće Skot Meklelan, rekao je da će taj potez dodatno izolovati Iran, ističući da bi vlasti u Teheranu zbog toga mogle da budu prijavljene Savjetu bezbjednosti i kažnjene međunarodnim sankcijama.

Austrijski kancelar Volfgang Šisel čija zemlja predsjedava EU rekao je da je uvođenja sankcija Iranu posljednja mogućnost u diplomatskom rješavanju spora.

Do večernjih sati po lokalnom vremenu, međutim, nije bilo informacija u vezi sa obnovom kontroverznog programa.

U udesu aviona 11 mrtvih

U nesreći vojnog aviona na sjeverozapadu Irana poginulo je 11 osoba, među kojima je nekoliko viših oficira i komandant Iranske revolucionarne garde, Ahmed Kazemi.

Avion tipa Falkon pokušao je da se prinudno spusti u blizini grada Orumije, u pograničnoj oblasti prema Turskoj. Ne zna se šta je bio uzrok pada aviona. Istraga je u toku.

Ovo je druga avionska nesreća u protekla dva mjeseca. U decembru je 108 osoba poginulo kada se vojni kargo avion, star više od četrvrt stoljeća, srušio na jedno predgrađe Teherana.

XS
SM
MD
LG