Linkovi

Potpredsednik SAD Ričard Čejni: Iranu neće biti dozvoljen posed nuklearnog oružja


Američki potpredsednik Dik Čejni rekao je da Iranu neće biti dozvoljeno da dođe u posed nuklearnog oružja i upozorio da Sjedinjene Države drže otvorenim sve opcije za hvatanje u koštac sa "neodgovornim ponašanjem iranskog režima".

Čejni je rekao da iranska vlada nastavlja da se oglušuje o savete ostatka sveta svojim nuklearnim ambicijama, ali da joj neće biti dozvoljeno da razvije nuklearno oružje:

”Naravno da bi ovaj spor uskoro mogao da se nadje pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Iranski režim mora da zna da je, ako ostane na sadašnjem kursu, medjunarodna zajednica spremna da mu nametne opipljive konsekvence. Što se tiče Sjedinjenih Država, mi držimo otvorenim sve svoje opcije za hvatanje u koštac sa neodgovornim ponašanjem tog režima i pridružujemo se drugim zemljama u slanju jasne poruke tom režimu. Nećemo dozvoliti da Iran stekne nuklearno oružje.“

Čejni je to izjavio u govora koji je u Vašingtonu održao pred članovima Američko-izraelskog odbora za javne odnose, uticajne proizraelske lobističke grupe.

Čejnijeva poruka usledila je dok je u Beču Upravni odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju razgovarao o iranskim nuklearnom programu i o tome da li bi trebalo zatražiti od Saveta bezbednosti da uvede sankcije Teheranu.

Potpredsednik Dik Čejni rekao je da Sjedinjene Države podržavaju demokratske težnje iranskog naroda, ali je kritikovao sadašnji režim u Teheranu.

"Čitavu jednu generaciju Iranci trpe ugnjetavanje pod rukom tog fanatičkog režima, jednog od najvažnijih podržavalaca terora u svetu. Njegov sadašnji predsednik je otvoreno govorio o brisanju Izraela sa mape i o svetu bez Amerike. Davao je i neke gnusne izjave o sumnjama u nacističke zločine, svrstavši se sa onima koji tvrde da se holokaust nije dogodio.“

Čejni je govorio i o nedavnoj pobedi Hamasa na palestinskim parlamentarnim izborima. Rekao da palestinska vlada mora da prizna pravo Izraela na postojanje, ako želi da stekne podršku medjunarodne zajednice:

”Jedna stvar je sigurna. Sjedinjene Države neće podržati osnivanje palestinske države ako ona podržava teror i nasilje.“

Čejni je dodao da Hamas mora da se odrekne terora i raspusti, kako je rekao, terorističku infrastrukturu na palestinskim teritorijama.

Lavrov i Rajs jedinstveno o Iranu

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, i državni sekretar Kondoliza Rajs izrazili su u Vašingtonu jedinstven stav u pogledu krize oko iranskog nuklearnog programa, ukazujući da obe zemlje insistiraju da Teheran obustavi obogaćivanje uranijuma na svojoj teritoriji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu, gospodja Rajs i Sergej Lavrov su podržali ruski kompromisni predlog kojim bi se na ruskoj teritoriji izgradilo postrojenje za proizvodnju nuklearnog goriva za iranske reaktore.

Medjutim, ruski pregovori sa Iranom o tom predlogu nisu dali značajnije rezultate. Ruski šef diplomatije takodje se sastao sa predsednikom Bušom. Prema njegovim rečima, oni su razgovarali o nastojanjima da se osiguraju zalihe nuklearnog materijala u Rusiji, kao i o globalnoj borbi protiv terorizma.

Ministar Lavrov je takodje naveo da predsednik Buš i dalje pruža podršku finalizaciji razgovora o prijemu Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

XS
SM
MD
LG