Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_7dec04_U2_150.jpg">Turneja legendarnog irskog benda U2 - 2005-03-05


Više od nego bilo koja prethodna generacija, današnji muzièari, a pogotovo oni vrhunski, svesni su tehnologije koju je moguæe koristiti u proizvodnji i prezentaciji muzike. Jedan od najboljih primera za to je nova turneja legendarnog irskog benda U2, “Pop Mart“, gde je muzika samo poèetak.

Bend dolazi… instrumenti se štimuju… Šta je prva stvar koju æe oduševljena publika primetiti dok prilazi bini? Lica muzièara za koje su platili 50 dolara da bi ih videli ili ogromni limun od ogledala, duži više od 10 metara, koji se vrti iznad nihovih glava? Dobrodošli u “Pop Mart“, svetsku turneju U2, najavljenu kao džinovski nauèno-fantastièni disko supermarket. Najsavremenija tehnologija na koncertima je multimedijalnost koja se otrgla kontroli i sada polako poèinje da prevazilazi muziku. Za ovu turneju, Bono i drugari iz benda želeli su nešto do sada neviðeno.

“Težimo ka tome da uvek radimo nešto što je tek postalo moguæe, jer za pet godina, ovo æe biti lako, ali tada više neæe imati svrhu”, kaže Vili Vilijems, umetnièki direktor turneje ”Pop Mart“.

“To je opasnost karijere rokera, jer ako vam padne na pamet da biste voleli balon od 10 metara, neko ode I to uradi za vas”, kaže Bono Voks, pevaè U2.

Tim od 250 ljudi posetiæe oko stotinu stadiona širom sveta, noseæi sa sobom pored džinovskog limuna i 30 kilometara kablova, 21 hiljadu razvodnih tabli i video ekran visok pet spratova i težak 30 tona.

”Da bi se sve ovo montiralo pre koncerta i potpuno razmontiralo posle njega, potrebno je oko pet dana rada“, kaže Tim Lem scenski menadžer turneje, dok Džejk Kenedi, direktor turneje dodaje da je cela konstrukcija teška 400 tona, sa sistemom od tri bine koje se nadnose jedna nad drugu.

”Mislio sam da æemo ovog puta možda iæi ka manjoj formi umesto sve veæeg spektakla. Ali kao što vidite, nisam bio u pravu”, kaže bubnjar sastav U2, Leri Malen.

Turneja ”Pop Mart“ dizajnirana je na kompjuteru mnogo pre nego što je prva, tri metra široka i iznutra osvetljena punjena maslina nabodena na prvu 30 metara dugu èaèkalicu. ”Pop Mart“ se neprekidno doraðuje.

“Ovo je zapravo jedan veliki prototip, tako da u hodu utvrðujemo šta doro ide, a šta ne. Sve testiramo u toku turneje, uživo, pred publikom”, kaže Vili Vilijems, umetnièki direktor turneje ”Pop Mart“.

“Kao prostor za izvoðenje, ovo je nešto sa druge planete”, smatra Adam Klejton, basista U2.

Iako se veæi deo koncerta dizajnira i realizuje uz pomoæ kompjutera, lièni doprinos umetnika i tehnièara, kao i njihove ideje su ono što je projektu udahnulo život.

”Ovde su moji monitori. Ovde ja sedim u toku koncerta. Imam šest kamera i montiram sliku uživo, svake noæi”, kaže Monika Kaston, reditelj turneje ”Pop Mart“.

U eri digitalnog videa, ”suraund“ zvuka i virtelne stvarnosti, rok grupe moraju dobro da se potrude da pruže doživljaj koji æe preæi sve viši prag uzbuðenja današnje, tehnološki verzirane publike.

“MTV generacija je sve promenila. Ranije je bilo dovoljno samo biti u istom prostoru sa izvoðaèima i slušati njihovu muziku, dok je sada vizuelni doživljaj koji klinci dobijaju od MTV-a tako veliki i stimulativan, da ako doðu na koncert i neko samo svira gitaru, njima æe to biti neopisivo dosadno“, kaže Vili Vilijems, umetnièki direktor turneje ”Pop Mart“.

Sastav U2 mogao bi da svira i u tržnom centru i privuèe veliku publiku. Postavlja se pitanje zašto se izlažu tolikim mukama na ovoj turneji?

”Ponekad je lepo videti Mona Lizu u ramu od leopardove kože. Znate šta hoæu da kažem?“, kaže Bono, a Edž, gitarista benda dodaje: ”Ovo je era spektakularnih stvari i mislim da rokenrol mora da bude šokantan. Mora da bude drugaèiji, mora da bude sirov“.

XS
SM
MD
LG