Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/tv_31jan04_JavierSolana_150.jpg">Za Solanu nema sumnje da su klimatske promene ne samo pretnja prirodnoj sredini, veæ i opštoj bezbednosti - 2005-02-16


Povodom stupanja na snagu sporazuma iz Kjota o smanjenju emisije štetnih gasova, ministar životne okoline Luksemburga, države koja do juna predsjedava Evropskom unijom, Lucien Lux, pozvao je Ameriku da se prikljuèi globalnoj borbi protiv zagadjenja koje, pored ostalog, izaziva i klimatske promjene.

On je najavio da æe skori dolazak americckog predsjednika u Brisel biti prilika da se na najvišem nivou razgovara o ovom pitanju. Amerièka administracija je svojevremeno povukla svje uèešæe u Sporazumu, pravdajuæi to štetom kakvu bi njegovo provodjenje moglo nanijeti nacionalnoj ekonomiji. Do sada je protokol iz Kjota ratificiralo 140 zemalja svijeta, koje èine oko 80 procenata svjetske populacije.

Povodom njegovog stupanja na snagu, oglasio se i visoki predstavnik EU, Havier Solana, koji kaže da je u pitanju konkretan primjer "efektivnog multilateralizma". Za Solanu nema sumnje da su klimatske promjene ne samo prijetnja prirodnoj sredini, veæ i opštoj bezbjednosti. On pozdravlja èinjenicu da je medjunardona zajednica prepoznala tu prijetnju, a Protokol predstavlja prvi pravi odgovor na nju.

Sliènog je mišljenja i predsjedavajuæi parlamentarne skupštine Savjeta Europe, Rene van der Linden, koji u stupanju na snagu Protokola iz Kjota vidi "prvi, kljuèni korak u borbi protiv klimatskih promjena". On upozorava da na tom polju treba preduzeti još mnogo, te izražava nadu da æe se medjuanrodnoj zajednici u tom zadatku uskoro pridružiti i Amerika.

XS
SM
MD
LG