Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/usd_boucher_150_eng_14oct04.jpg">Sjedinjene Države obustavile još jedan deo pomoæi Srbiji-Crnoj Gori zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom - 2005-01-14


Administracija predsednika Buša objavila je juèe da za još 10 miliona dolara smanjuje pomoæ obeæanu Srbiji-Crnoj Gori zbog njene nedovoljne saradnje u hvatanju osumnjièenih za ratne zloèine. Slièna akcija preduzeta je i prošle godine.

Ova odluka odražava sve veæe nezadovoljstvo Vašingtona nesposobnošæu Srbije-Crne Gore, ali i Republike Srpske, da pohvataju osumnjièene za ratne zloèine. U svom pisanom saopštenju, predstavnik državnog sekretarijata Rièard Bauèer rekao je da je državni sekretar Kolin Pauel odluèio da za još 10 miliona dolara smanji pomoæ Srbiji-Crnoj Gori, predvidjenu za ovu godinu. Kao razlog, on je naveo èinjenicu da vlada u Beogradu ne ispunjava svoje obaveze prema haškom Sudu Ujedinjenih nacija za ratne zloèine. Amerièki Kongres je 2002. godine odobrio trogodišnji paket ekonomske pomoæi, u visini od ukupno sto miliona dolara, namenjen oporavku Srbije i Crne Gore od balkanskih ratova i štete koju je izazvala bivša jugoslovenska vlada Slobodana Miloševiæa. Ali Kongres je isplatu te pomoæi uslovio periodiènim potvrdjivanjem od strane amerièke vlade da Beograd na adekvatan naèin podržava Haški tribunal, pa je zbog toga veæ nekoliko puta došlo do prekida u isplati.

Predstavnik Bauèer rekao je da se najnovije smanjenje od 10 miliona dolara nadovezuje na ranije smanjenje od 16 miliona dolara, o èemu je odluèeno u martu prošle godine, kada je Kolin Pauel takodje rekao da Srbija-Crna Gora ne saradjuje sa tribunalom. Bauèer je dodao da Sjedinjene Države pozivaju vlasti u Beogradu da u potpunosti saradjuju sa tribunalom tako što æe uhapsiti i predati mu odbegle osumnjièene, posebno bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba, Ratka Mladiæa. Predstavnik Državnog sekretarijata je rekao da je Pauel spreman da revidira svoje odluke ako buduæe akcije Beograda budu prikazale podršku haškom sudu. U medjuvremenu, rekao je Bauèer, Bušova administracija razmatra alternativne naèine upotrebe pomoæi namenjene Srbiji-Crnoj Gori, njenim preusmeravanjem ka grupama koje se zalažu za reforme.

Ratko Mladiæ, i ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžiæ, najistaknutiji su osumnjièeni ratni zloèinci iz Balkanskog rata koji još uvek izmièu pravdi. Bušova administracija je poslednjih nedelja oštro kritikovala i ponašanje Republike Srpske, pa je u tom smislu uvela finansijske sankcije politièkim strankama i preduzeæima u tom entitetu. Medjunarodni visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Pedi Ešdaun, prošlog meseca je smenio nekolicinu policijskih i drugih funkcionera u Republici Srpskoj. Kao razlog, Ešdaun je naveo dokaze da je Ratku Mladiæu nedavno omoguæeno da se privremeno krije u jednoj podzemnoj vojnoj bazi u Han Pijesku.

XS
SM
MD
LG