Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/epa_russian_arsenic_112401_150.jpg">Lijek koji se pravi od otrova arsenika dao dobre rezultate - 2005-01-12


Svakodnevna saznanja o svijetu u kojem živimo, ponekad nas dovedu u situaciju da koristimo i neke, do skora nepojmljive stvari. Tako je, na primjer, jedno od najsavremenijih sredstava koja se koriste za lijeèenje oboljelih od raka – jedan vrlo smrtonosan sastojak.

U poèetku je tretman u njujorškom centru za lijeèenje oboljelih od raka “Sloan Kettering”, za Žozefinu Kamo bio vrlo neprijatan. Veæ èetiri godine ona pati od rijetkog i po život opasnog oblika raka – akutne promieliktiène leukemije – ili kraæe: APL-a.

"Dvije ili tri medicinske sestre došle su da mi daju lijek sa arsenikom. Sve su nosile maske i specijalne zaštitne kecelje, a imele su i nešto deblje rukavice. Samo sam ih gledala širom otvorenih oèiju. Djelovale su kao ratnici, spremni za borbu”, kaže Žozefina Kamo. Ljekari u centru “Sloan Kettering” vjerovali su da arsenik može da pomogne oboljelima od raka, ali je najprije je bilo neophodno obezbijediti dozvolu federalne Agencije za hranu i lijekove.

"Samo je ta odluka ubrzala proces i pomogla da se spasi veliki broj pacijenata koji bi, u suprotnom, umrli", kaže Rejmond Varel.

Postavlja se pitanje kako arsenik djeluje.

Kod zdrave osobe, mlada bijela krvna zrnca dobijaju signal da sazru. Kod pacijenata koji su oboljeli od APL-a, defektni protein ometa normalan razvoj æelije. A arsenik jednostavno uništava taj defekni protein. U prošlosti su prognoze u sluèajevima oboljelih od APL-a bile uglavnom mraène. Ali zahvaljujuæi arseniku – situacije se popravlja. Trenutno istraživaèi pokušavaju da utvrde da li arsenik može da pomogne i u lijeèenju drugih oblika raka.

XS
SM
MD
LG