Linkovi

02. januara 1960. Džon Ficdžerald Kenedi objavio kandidaturu za predsednièke izbore  - 2005-01-03


02. januara 1960. Džon Ficdžerald Kenedi, senator države Masaèusets iz redova Demokratske stranke, objavio je svoju kandidaturu za predsednièke izbore te godine. Kenedi je tom prilikom rekao da bi sledeæi predsednik trebalo da napravi kljuène odluke po nekim pitanjima, kao što su kako završiti trku u nuklearnom naoružanju, kako oèuvati slobodu i red u novoformiranim državama i kako poboljšati nauku i obrazovanje u Americi. Kenedi se sa posebnom pažnjom osvrnuo ne neke kritike da je u 42-oj godini, još uvek mlad i neiskusan za funkciju predsednika.

“U poslednjih 20 godina, putovao sam u skoro svaku zemlju i na svaki kontinent - od Lenjingrada do Sajgona, od Bukurešta do Lime. Iz svih iskustava, stvorio sam utisak o Americi kao zemlji koja treba da ispuni plemenitu i istorijsku ulogu branioca slobode u ovo opasno vreme i o Amerikancima kao o o samouverenom, hrabrom i istrajnom narodu. Sa tom slikom, poèinjem kampanju.”

Džon F. Kenedi je na izborima te godine, veoma tesnom razlikom porazio republikanskog kandidata Rièarda Niksona, a i dalje drži titulu najmladjeg izabranog predsednika SAD.

XS
SM
MD
LG