Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Richmond.gif">Gani Foster – najstarija Amerikanka proslavila svoj 111-ti roðendan - 2004-12-30


U ovom trenutku su od Gani Foster starije samo 43 osobe na svijetu. Gani Foster je roðena u Norveškoj 1893. U Sjedinjene države doselila se 1914. Ima dvoje djece, èetvoro unuèadi, 7 praunuka i troje èukun-unuèadi. Nikada nije pušila, alkohol je pila samo u odreðenim prilikama i do 90-tog roðendana svakodnevno je pješaèila po nekoliko kilometara.

Toliko o najstarijoj Amerikanki. Dvostruko mlaða, 55-godišnja Tina Kejd iz Rièmoda u saveznoj državi Virdžiniji definitivno je najstarija surogat majka u Americi. Tina Kejd je jutros, umjesto svoje kæerke Kamil Hemond rodila trojke – dva djeèaka i djevojèicu.

Doktorka Kamil Hemond, zbog problema sa matericom bezuspješno je – tokom protekle èetiri godine pokušavala da ostane u drugom stanju. A onda su se ona i njen muž, takoðe ljekar - Džejson Hemond dogovorili sa buduæom baom – Tinom Kejd da ona bude nosilac kæerkine oploðene jajne æelije.

Doktorka Kamil Hemond je u intervjuu za jutarnji program televizije ABC kazala da su sve tri bebe zdrave, ali da æe zbog prijevremenog poroðaja neko vrijeme provesti u inkubatoru.

Tina Kejd se takoðe osjeæa dobro, nakon što je sebi i svojoj porodici, kako kaže – podarila najljepši moguæi praznièni poklon.

Ovdašnji medicinski struènjaci kažu da su šanse da 55-togodišnja surogat majka rodi trojke bile niže od 2 procenta.

XS
SM
MD
LG