Linkovi

Vojnici UN koji služe u Burundiju i Kongu optuženi za seksualna zlostavljanja - 2004-12-29


Amerikanka Jane Lute, inaèe pomoænik generalnog sekretara UN, rekla je novinskoj agenciji Rojters da optužbe obuhvataju seks sa decom, silovanja i prostituciju. Ona je dodala da postoje fotografski i video dokazi tih zlodela. Prema listu Njujork Tajms, Ujedinjene nacije su otkrile 150 sluèajeva seksulanog zlostavljanja koje su navodno poèinili mirovni èuvari UN stacionirani u Kongu.” Možda postoji daleko veæi broj tih sluèajeva jer se mnoge devojèice boje da govore o onome šta im se dogodilo. 12-togodišnja devojèica po imenu Solanž rekla je novinarima “ Nisam ništa kazala svojoj majci jer bi me pretukla.”

Ovog meseca, dva vojnika UN , koja služe u Burundiju sauspendovana su sa dužnosti pod optužbom da su su imali nedoliène seksualne odnose. U nacrtu jednog izveštaja UN navode se sluèajevi navodnog nedoliènog seksualnog ponašanja od strane mirovnih èuvara UN iz Pakistana, Nepala, Urugvaja, Maroka, Tunisa i Južnoafrièke republike. Koordinator UN za hitnu humanitarnu pomoæ, Jan Egeland, nazvao je izvestaj o nedoliènom ponašanju tih vojnika “uznemiravajuæim.”

“ Ono što smo videli u Kongu i drugde nije smelo da se dogodi. Ako mi, kao èuvari mira i humanitarni radnici, zlostavljamo civilno stanovništvo, onda stvarno neuspešno obavljamo našu dužnost. Mi se nalazimo u tim zemljama da bismo štitili i pomagali, a ne da bismo zlostavljali one koji su najbespomoæniji.“

Generalni sekretar UN Kofi Anan “izrazio je zabrinutost zbog postojanja nesumnjivih dokaza da su poèinjeni akti krajnje nedoliènog ponašanja . Sramno je da su UN morale da to konstatuju, i apsolutno sam ogorèen zbog toga,” rekao je Anan.

Prema onima koji su se upuštali u seksualno iskorišæavanje, u Africi i drugde, ne može biti tolerancije. O tim tvrdnjama se mora sprovesti detaljna istraga i moraju se preduzeti odgovarajuæe akcije. Kako je predsednik Džordž Buš rekao ” Oni koji su stvorili te žrtve...moraju biti oštro kažnjeni.”

XS
SM
MD
LG