Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Lutron_Home_Theater_150.jpg">Godina koja se završava bila je vrlo uspešna za šou biznis - 2004-12-28


Izdvojli smo neke od glavnih dogaðaja u industriji zabave u proteklih 12 meseci.

Filmsku industriju definitivno je obeležio POVRATAK KRALJA, poslednji nastavak trilogije GOSPODAR PRSTENOVA, koji je na dodeli Oskara osvojio èak 11 najprestižnijih filmskih priznanja. Preciznije, film je osvojio Oskara u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominovan.

Poèetkom godine u amerièke bioskope stigao je jedan od najkontroverznijih filmova 2004, ”Stradanje Hristovo“, u režiji Mela Gibsona. Film koji govori o poslednjim satima Isusa Hrista, uradjen je na aramejskom jeziku i bio je drugi film po zaradi u ovoj godini.

Prvi po ukupnom profitu protekle godine je svakako drugi deo animiranog filma SHREK, u kome se naš junak sreæe sa roditeljima svoje izabranice Fione. Ukupno u svetu, film je zaradio više od 880 miliona dolara.

U svetu muzike, najveæi hit i na amerièkim listama i u klubovima, bila je Ašerova pesma "Yeah". Ašer je prodao više od 7 miliona kopija svoje ploèe CONFESSIONS, a dobio je i 8 nominacija za najprestižniju muzièku nagradu Gremi.

Najbolji novi autor u 2004. je reper Kanje Vest, koji je dugo radio produkcije za druge umetnike, da bi konaèno odluèio da i sam nastupi kao izvodjaè. Vest je ove godine za svoju ploèu "College Dropout" bio rekorder po broju nominacija za Gremija - ima ih ukupno 10.

Legendarni Rej Èarls koji je umro u junu ove godine, nominovan je za 7 Gremija za svoju poslednju ploèu "Genius Loves Company."

Jedan od najpopularnijih sitkoma u istoriji televizije "Friends", završen je posle 10 sezona. Serija govori o šestoro prijatelja u Njujorku, a u proteklih šest godina je bila na vrhu popularnosti. U godini koja je za nama pamtiæe se ”loše skrojena garderoba“, koja je omoguæila da u toku poluvremena Superboula vidimo jedan istureni deo tela Dženet Džekson, koji nam je ležerno otkrio Džastin Timberlejk. Insident je pokrenuo lavinu žalbi nezadovoljnih roditelja, zbog èega je federalna Komisija za komunikacije pokrenula gotovo jednogodišnju istragu - “nepristojnosti u emitovanju”.

XS
SM
MD
LG