Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/apViktorYushchenko12Dec04150.jpg">Ukrajinski parlament utvrðuje istinitost tvrdnji o trovanju predsjednièkog kandidata opozicije - 2004-12-13


Otvaranju parlamentarne istrage prethodila je slièna odluka funkcionera službi bezbednosti, doneta proteklog vikenda. Parlamentarna istraga, kojom æe rukovoditi Vlodimir Sivkoviè, pokušaæe da otkrije uzroke tajanstvene bolesti od koje se Jušèenkovo lice izoblièilo i promenilo boju.

Lekari jedne privatne beèke klinike, u kojoj se Jušèenko leèio, izjavili su u subotu da je taj prozapadni predsednièki kandidat bio otrovan. Jušèenko je ponovo optužio vladu da je pokušala da ga ubije u septembru, tokom predsednièke predizborne kampanje, dok funkcioneri vlade to kategorièki odbacuju.

Prema austrijskom lekarskom izveštaju, Jušèenko je trovan veoma otrovnom supstancom dioksinom, ali po svemu sudeæi ona nije trajno oštetila njegove organe. U medjuvremenu, generalni sekretar Saveta Evrope, Teri Dejvis, doputovao je u Kijev radi razgovora sa najvišim ukrajinskim funkcionerima o ponavljanju drugog kruga izbora.

Savet Evrope bavi se zaštitom ljudskih prava i politièkih sloboda na kontinentu pa je stoga poslao predstavnike u Ukrajinu kao pomoæ u osiguravanju da æe drugi krug predsednièkih izbora biti slobodan i pravedan.

XS
SM
MD
LG