Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/ap_iraq_baghdad_suicide_bomber_13dec04_150.jpg">I godinu nakon hapšenja Sadama Husiena pobuna u Iraku ne jenjava - 2004-12-13


U eksploziji automobila bombe, na ulazu u bagdadsku «zelenu zonu» u kojoj se, pored stranih ambasada nalazi i sjedište privremene vlade Ijada Alavija – ubijeno je 13, a ranjeno više 10 osoba. Uništeno je i petnaestak automobila koji su èekali na ulazak u zaštiæeni dio grada.

Amerièki Major Tejlor rekao je da su žrtve pobunjenièkog napada nedužni iraèki civili.

Odgovornost za napad, u saoštenju objavljenom na internetu, preuzueli su ekstremisti lojalni Abuu Musabu Al Zarkaviju.

U drugom napadu automobilom bombom na amerièku patrolu ubijena su dvojica amerièkih vojnika.

Tokom vikenda – koalicione snage su se ponovo sukobile sa pobunjenicima u Faludži i drugom pobunjenièkom uporištu u provinciji Al Anbar – Ramadiju. U okršajima je, prema saopštenju amerièke komande u Iraku, poginulo osam marinaca.

Danas je godina od hapšenja bivšeg iraèkog diktatora – Sadama Husiena. Broj poginulih amerièkih vojnika od tada se – suprotno oèekivanjima – poveæao.

Suðenje Sadamu Husienu poèeæe nakon što Iraèani izaberu novu vladu.

Majkl Skarf, profesor na univerzitetu «Kejs Vestern» kaže da suðenjene ne može poèeti ranije, jer bi Sadam Husein mogao da potegne argument legitimiteta suda – koji su kreirale okupacione snage i vlada koja nije birana neposredno.

Kritièari su veæ zabrinuti da Huseinu neæe biti dozvoljen kontakt sa advokatom, da æe na sudu biti korišæene izjave do kojih se došlo torturom i da veæina dokaza sa lokacija na kojima su naðene masovne grobnice nije valjano zavedena i oèuvana.

Èlan tima advokata koji æe na sudu braniti bivšeg iraæèkog voðu, Isam Gazavi, rekao je da vjeruje je da Sadam Husein meðu‚ 11 zatvorenika koji – zbog neadekvatnog tretmana u pritvoru - štrajkuju glaðu. Gazavi je ocijenio i da su koalicione snage u Huseinovom sluèaju prekršile odredbe Žensvske konvencije i Povelje UN o ljudskih pravima.

Privremeni Iraèki predsjednik Gazi Al Javer rekao je danas nakon sastanka sa britanskim premijerom Tonijem Blerom u Londonu, da je svrgavanje Sadama Huseina bilo vrijedno svih problema koji su uslijedili nakon koalicione intervencije u Iraku. Al Javer je ocijenio i da je odluka da se rasformira Sadamova iraèka armija i da se zabrani rad oficirima lojalnim partiji Baas – bila pogrešna.

XS
SM
MD
LG