Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_rumsfeld_kuweit_150_eng_8dec04.jpg ">Ramsfelda kritikuju i republikanski senatori - 2004-12-12


Amerièki senatori i dalje kritikuju sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda zbog umanjivanja znaèaja tvrdnji da amerièki vojnici u Iraku stradavaju u veæim brojevima zbog nedostatka okolopnih vozila. Iz Vašingtona izveštava novinar "Glasa Amerike" Majkl Bouman.

Veæ nekoliko meseci traje nezadovoljstvo republikanskih i demokratskih senatora naèinom na koji Pentagon priprema i sprovodi operacije u Iraku - naroèito zbog sve veæeg broja amerièkih žrtava u borbama sa iraèkim pobunjenicima. Kritika se èuje èak i od republikanskih senatora, koji su sve doskoro èvrsto podržavali sekretara Ramsfelda. Republikanski senator Èak Hejgel (na slici) je, na primer, u juèerašnjem intervjuu TV mreži CNN optužio šefa Pentagona da nije hteo da sluša savete generala koji su upozoravali da æe za stabilizaciju post-Sadamovog Iraka biti potreban mnogo veæi broj vojnika nego što ih je upuæeno. Slièno je poruèio i demokratski senator iz Nju Džerzija, Džon Korzajn, koji smatra da amerièke snage u Iraku imaju mnogo veæe nevolje od nestašice oružja i oklopnih vozila.

"Obaveštajni podaci uoèi rata tumaèeni su pogrešno. Iraèka skladišta oružja nisu obezbeðena. Bilo je problema sa upravljanjem zatvorima. Za sve to niko nije pozvan na odgovornost. Za te greške æe na kraju neko morati da odgovara", poruèio je Korzajn.

Amerièki senatori i dalje kritikuju sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda zbog umanjivanja znaèaja tvrdnji da amerièki vojnici u Iraku stradavaju u veæim brojevima zbog nedostatka okolopnih vozila. Nekoliko demokrata veæ godinu i po dana zahteva Ramsfeldovu ostavku. Republikanski senator Hejgel na pitanje da li se slaže sa odlukom predsednika Buša da zadrži Ramsfelda u administraciji, uzvratio je kratko.

"Predsednik je doneo tu odluku. Moraæe da je pravda i da je brani. To je sve što želim da kažem o tome", rekao je Hejgel.

Treba napomenuti da u intervjuima zakonodavci obièno nastoje da kažu nešto pohvalno o zvaniènicima iz sopstvene stranke.

XS
SM
MD
LG