Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_hamid_karzai__07dec04_150.jpg ">Karzai poruèio Iraèanima da slede primer Avganistana - 2004-12-12


Manje od nedelju dana pošto je položio zakletvu kao prvi direktno izabrani predsednik Avganistana, Hamid Karzai, ponudio je svoj savet narodu Iraka koji se priprema za izbore sledeæeg meseca. Izveštava novinar Glasa Amerike, Stefani Ho.

Ubrzo posle teroristièkih napada na SAD 11. Septembra 2001. godine, amerièke snage su izvršile invaziju na Avganistan kako bi uhvatile Osamu bin Ladena, za kojeg se verovalo da je odgovoran za napade, i svrgle sa vlasti njegovog zaštitnika - talibanski režim. Tri godine kasnije, Osama bin Laden se i dalje krije, ali Talibani više ne vladaju Avganistanom gde su u oktrobru održani prvi demokratski izbori.

Avganistanski biraèi su velikom veæinom glasova dodelili pobedu Hamidu Karzaiju, koji je prošle nedelje i zvanièno preuzeo dužnost. Juèe je u programu TV mreže CNN Karzai rekao da se nada da æe Irak slediti primer njegove zemlje i da æe Iraèani iskoristiti priliku da nenasilnim putem preuzmu kontrolu nad svojom zemljom. Karzai je takodje upozorio Iraèane da ne pružaju pomoæ stranim borcima u svojoj zemlji.

"Iraèani neæe dobiti ništa ukoliko dozvole tim ljudima koji su došli spolja da unište njihove živote. Iraèani treba da izadju na birališta. Oni bi trebalo da iskoriste tu priliku da izaberu svoje predstavnike, da dobiju sopstvenu vladu i da ostvare mir. To bi trebalo da bude njihova želja i put koji bi trebalo da slede", poruèio je Karzai.

Karzai je takodje upitan za pismo organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman Rajts Voè", upuæeno ranije ovog meseca, u kojem se navodi da su amerièke snage u Avganistanu kršile prava avganistanskih zatvorenika širom zemlje. Predsednik Karzai je odogovorio da veruje da su Avganistanci svesni èinjenice da je demokratija koju sada uživaju ostvarena uz cenu gubitka života Avganistanaca kao i Amerikanaca. Medjutim, on je dodao da æe avganistanska vlada, pošto se bude konsolidovala, ispitati te optužbe.

"Razgovarali smo o tom pitanju sa amerièkom vladom, sa amerièkim snagama u našoj zemlji i sa amerièkim ambasadorom. Postoji potpuna suglasnost da æemo nastojati da se situacija popravi. U tom pogledu nema nikakvih nejasnoæa i mi æemo voditi raèuna o tom pitanju", rekao je Karzai.

U odgovoru na pitanje da li njegova vlada ima uspeha u pokušaju da otkrije gde se vodja al Kaide Osama bin Laden nalazi, Karzai nije bio odredjen.

"U pogledu uspeha avganistanske nacije i antiteroristièke koalicije svakako smo postigli više. U pogledu hvatanja samog Osame bin Ladena, uzdajmo se u sreæu i uspešnu potragu", ostao je zagonetan Karzai.

Veruje se da se lider Al Kaide krije u podruèju duž avganistansko-pakistanske granice, i avganistanski predsednik je rekao da je zahvalan na pomoæi Islamabada u nastojanjima da se Bin Laden uhvati.

XS
SM
MD
LG