Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Marko Jaric - Atlanta.jpg ">Briljantan poèetak sezone Marka Jariæa i Los Anðeles Klipersa - 2004-11-30


Od 11 košarkaša iz Srbije i Crne Gore koliko ih trenutno ima u sastavima 30 NBA timova, Marko Jariæ definitivno je pokazao najviše u prvih mesec dana nove sezone. Plejmejker Klipersa u svojoj treæoj sezoni, posle koje mu istièe ugovor, ima najbolju individualnu statistiku u karijeri (12,3 poena, 6,1 asistencija, 3,5 skokova i 2,2 ukradene lopte za proseèno 35 minuta po utakmici), a njegov tim, uprkos problemima sa povredama, jedno je od najprijatnijih iznenaðenja lige. Protekle veèeri Klipersi su ostvarili i èetvrtu uzastopnu pobedu – 94:82 protiv Klivlenda u svom "Stejpls Centru" i tako trijumfalno okonèali drugi najuspešniji novembar u istoriji kluba.

Drugu utakmicu zaredom i treæi put u poslednjih pet meèeva, Marko Jariæ ostvario je "dabl-dabl" - 16 poena i 11 asistencija, uz tri uhvaæene lopte za 41 minut. Sa tri "dabl-dabla" ove sezone, jariæ je treæi meðu plejmejkerima, iza Stiva Neša (6) i Alena Ajversona (5), a na listama najboljih igraèa lige po statistièkim kategorijama èetvrti je u ukradenim loptama, 15. u asistencijama i 17. u šutu za tri poena. Na poslednjih devet utakmica bio je lider tima u asistencijama sa proseèno 8,3 po meèu.

Klipersi su sredinom poslednje èetvrtine prelomili meè serijom 15:2, a pored Jariæa sjajni su bili Elton Brend sa 30 poena i 6 asistencija i Bobi Simons sa 17 koševa i 10 uhvaæenih lopti. Izabranici Majka Danlivija završili su novembar sa skorom 9-6, tek èetvrti put put sa pozitivnim saldom u 35 godina dugoj istoriji kluba. Kod poraženih Kavsa, koji su takoðe imali uspešan prvi mesec ove sezone (skor 9-5), najbolji je bio Lebron Džejms sa 22 poena, 7 skokova, 6 ukradenih lopti i 5 asistencija, ali je samo jedan koš postigao u poslednjoj èetvrtini. Željko Rebraèa nije ulazio u igru, a Klipersi su bili bez povreðenih Korija Magetija i Kerija Kitlsa.

Karmelo Entoni propustio je prvu utakmicu u karijeri zbog povrede koju je zaradio u subotu uveèe protiv Hjustona, ali su Nagitsi pobedili Nju Orleans Hornetse, koju imaju legitimno pravo da se smatraju najmaleroznijom ekipom ove sezone. Posle 76:67 u Denveru, Hornetsi novembar završavaju sa skorom 1-12 i bez Džamala Mešburna, Berona Dejvisa, Rodnija Rodžersa i Džamala Meglora. Poslednji u nizu, Meglor mogao bi da pauzira i èitava tri meseca zbog povrede prsta. U odsustvu prvog strelca tima, najbolji kod Nagitsa bio je Erl Bojkins sa 22 poena.

Posle èetiri poraza zaredom, Boston Seltiksi odigrali su najbolju utakmicu ove sezone i trijumfovali u Orlandu – 117:101, donevši svom treneru Doku Riversu slatku osvetu, zbog prošlogodišnjeg otkaza na Floridi. Gosti iz Bostona nametnuli su brz ritam od samog starta i predvoðeni Polom Pirsom, koji je završio sa 24 poena i 8 skokova, prilièno lako savladali šuterski indisponirane domaæine, za koje je 18 poena ubacio Hido Turkoglu.

XS
SM
MD
LG