Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/ap_nba_pistons_pacers_artest_fight_20nov04_150.jpg ">Štern: Kraj sezone za Rona Artesta - 2004-11-22


Opšta tuèa koja se u petak uveèe odigrala na parketu i tribinama dvorane u Detroitu i dalje je glavna tema sportskih medija u SAD. U nedelju uveèe, komesar NBA lige Dejvid Štern saopštio je rigorozne kazne za igraèe Indijane i Detroita.

Za Rona Artesta, koji je uleteo na tribine pošto je pogoðen plasiènom èašom sa piæem, sezona je završena, Stiven Džekson kažnjen je sa 30 utakmica neigranja, Džermejn O'Nil sa 25, a Ben Valas, koji je pre opšte tuèe gurnuo Artesta zbog grubog faula, propustiæe 6 meèeva.

Narednih dana biæe poznato da li æe zbog svega što se dešavalo u "Oburn Hils Palasu" biti podignute i neke kriviène prijave protiv igraèa i navijaèa umešanih u tuèu.

A u senci istorijskih kazni izreèenih od strane NBA lige, protekle veèeri odigrano je èak 10 utakmica. Sijetl je poražen u Bostonu, tako da je prekinut najduži niz pobeda u ligi. Pored Soniksa, koji su do sinoæ imali devet "vezanih" trijumfa, posle šeste pobede zaredom, zaustavljeni su San Antonio Sparsi – u Torontu i Klivlend Kavalirsi - u Njujorku, tako da su vlasnici najduže serije pobeda u ligi sada Sakramento Kingsi.

Milvoki Baksi, jedini tim Istoène konferencije koji je u poslednje dve i po godine pobeðivao u Sakramentu, namuèio je Kingse i ovog puta, ali je Sakramento odliènom igrom u poslednjoj èetvrtini uspeo da nastavi seriju pobeda. Posle izuzetno lošeg šuta u prvih 36 minuta i neverovatnih samo 49 poena, "kraljevi" su do preokreta došli serijom 18:2 sredinom poslednjeg kvotera i na kraju trijumfovali - 88:79. Peða Stojakoviæ je 12 od ukupno 21 poena postigao u poslednjih 12 minuta, a tokom odluèujuæe serije postigao je tri trojke. Na kraju, za 40 minuta igre imao je i 5 skokova, 2 asistencije, po jednu ukradenu loptu i blokadu. Kris Veber je uz 18 koševa imao 14 skokova, a Bred Miler 16 poena i 12 uhvaæenih lopti.

Marko Jariæ ostvario je prvi "dabl-dabl" ove sezone (19 poena, 10 asistencija i 4 ukradene lopte za 30 minuta igre) , držao korak sa sjajnim Stivom Nešom (22 poena i 18 asistencija), ali su Finiks Sansi odneli pobedu u Los Anðelesu – 122:111. Èetvrtuu utakmicu zaredom Amari Stodemajer je završio sa preko 30 poena, ovog puta 33, Džo Džonson je ubacio 23, a Šon Merion, kao i Neš – 22. Željko Rebraèa nije ulazio u igru.

Detroit sa osam igraèa u sastavu zbog kazni izreèenih Benu Valasu, Èonsiju Bilapsu, Deriku Kolmenu i Eldenu Kembelu, morao je da igra dva produžetka protiv Šarlota da bi na kraju trijumfovao 117:116. Leri Braun ni u ovoj situaciji nije pružio pravu priliku Darku Milièiæu, koji je za 9 minuta uacio dva poena, uz jedan skok i blokadu. Rip Hamilton je bio najefikasniji sa 30 koševa, Mekdajs je uz 24, imao 13 skokova, dok je Tejšon Prins završio sa 12 i 10, ali i presudio sjajnim zakucavanjem.

Vladimir Radmanoviæ nije bio šuterski raspoložen u porazu Soniksa protiv Bostona – 102:83. Reprezentativac SCG igrao je 25 minuta, promašio svih osam šuteva iz igre i završio sa 4 poena, 5 skokova i jedanom asistencijom. Saša Pavloviæ se, s druge strane, nije ni "upisao" (2 skoka za 5 minuta) u porazu Kavsa u Njujorku – 98:88. San Antonio je srušio veteran Lemond Marej sa svih 13 poena u poslednjoj èetvrtini, uz samo jedan promašaj iz igre. Spasi su vodili sa 19 razlike u poslednjem kvoteru, ali su Reptorsi ipak trijumfovali 96:91. U ostalim meèevima, Majami je na Floridi pobedio Filadelfiju - 93:83, Denver je kod kuæe pregazio Dalas – 110:82, dok su Lejkersi u drugom mèeu veèeri u "Stejpls Centru" bili bolji od Bulsa – 102:93. Pored sansa jedinu pobedu u gostima u nedelju uveèe ostvarili su Rokitsi u "Rouz Gardenu" protiv Blejzersa – 97:93.

XS
SM
MD
LG