Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/AmericanLife/images/cary_faceshot.jpg">Nova knjiga o legendi Holivuda Keriju Grantu  - 2004-11-21


Život holivudske legende Kerija Granta ne prestaje da fascinira biografe slavnih. U novoj knjizi pod jednostavnim nazivom "Keri Grant – biografija" autor Mark Eliot bavi se životom i karijerom slavnog glumca koji je žene oèaravao a muškarcima bio uzor. Medjutim, èak je i Keri Grant govorio da bi "voleo da bude Keri Grant". Glamurozna liènost u koju se pretvorio bila je njegova sopstvena kreacija, do koje je prevalio dug put od siromašnog i traumatiènog detinjstva u engleskom gradu Bristolu.

Bio je visok, crnokos i klasièno privlaèan muškarac – olièenje urbane prefinjenosti. Medjutim, Keri Grant je na veliko platno doneo mnogo više od dobrog izgleda. Mogao je da glumi glavnog junaka koji je komièni nespretnjakoviæ, kao u kultnim komedijama sa Ketrin Hepbern "Filadelfijska prièa" i "Nevolje sa bebom". Kasnije je u režijama Alfreda Hièkoka glumio mraènije i kompleksnije likove u trilerima "Ozloglašena", "Sumnja" i "Sever-severozapad". Grantov biograf Mark Eliot kaže da njegova veština da publiku drži u neizvesnosti potièe delom od svesnih napora da se distancira od trauma iz detinjstva, kada je bio siromašni deèak Arèibald Liè.

"Kada je imao osam godina, njegova majka je nestala. Prvo su mu rekli da je otišla na odmor, a kada se nije vratila rekli su mu da je umrla. Tada je on pobegao od kuæe", kaže Eliot.

Arèibald Liè sa 14 godina pridružio se jednoj akrobatskoj trupi, a kada je trupa pozvana da nastupa u Njujorku zaljubio se u taj grad i nikada se nije vratio u Englesku. Kada se prvo pojavo na Brodveju, publici se nije dopao njegov bristolski akcenat i stil koji je odavao radnièku klasu. Biograf Mark Eliot objašnjava da je tada poèeo da prouèava manire bogatih i otmenih, brzo ovladao gradivom i poèeo da glumi sofisticirane muškarce. Posle uspeha na Brodveju, Arèibald Liè menja ime u Keri Grant i dolazi u Holivud gde doživljava veliki uspeh. U 31. godini, Grant je filmska zvezda, ali tada mu otac zadaje novi šok.

"Otac, koji je tada bio neizleèivi alkoholièar, rekao mu je da mu majka nije umrla, veæ je u mentalnoj ustanovi i da može da je poseti ako želi. Keri Grant je otišao po svoju majku, izveo je iz ludnice i smestio u kuæu gde su živeli kada je bio mali", dodaje Eliot.

Prema Marku Eliotu, šok zbog gubitka pa ponovnog pronalaska majke razvio je kod Granta veliku nezavisnost karaktera, i uticao na njegov odnos sa ženama i sa holivudskim establišmentom. Ženio se pet puta, a u vreme kada su glumci godinama bili ugovorom vezani za isti studio, Keri Grant je prvi uspešno izbegao tu zamku. Nezavisnost od studija davala mu je slobodu u izboru uloga, a u gotovo svim možete videti kako žene zavode Granta, a retko kada on juri za njima. Imidž uzdržanog i pristojnog muškarca èinio je da se muškarci u publici ne oseæaju ugroženim, jer Keri Grant nije delovao kao tip koji bi im zaveo ženu ili devojku kad mu okrenu ledja.

Glumèeva nezavisnost u holivudskom sistemu mu nije donela mnogo prijatelja, i mada je snimio više od 70 filmova nikada nije dobio Oskara, sve do 1970 godine kada mu je dodeljen Oskar za životno delo. Skoro dve decenije posle Grantove smrti, biografija autora Marka Eliota je prva koja glumèev život posmatra iz istorijske perspektive. Knjiga èitaoce vodi na nezaboravno putovanje siromašnog emigranta èiji su se snovi o postizanju "savršenstva" na kraju i ostvarili, ako ne u privatnom životu onda zauvek na filmskom platnu. zc

XS
SM
MD
LG