Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/aptn_fallujah_eng_150_14nov04.jpg ">Borbe u Faludži pri kraju, nasilje izbija na drugim mestima u Iraku - 2004-11-14


Dok je Faludža sada pod kontrolom iraèkih i amerièkih snaga, novo nasilje izbilo je na drugim mestima u Iraku. Iz Kaira izveštava dopisnik Glasa Amerike, Greg Lamot.

Borbe u Faludži privode se kraju, dok amerièke i iraèke snage pažnju usmeravaju na druga žarišta u Iraku. Severno od Bagdada, u Mosulu, treæem po velièini iraèkom gradu, iraèke i amerièke snage preuzele su dve policijske stanice koju su pobunjenici zauzeli u napadima u kojima je poginulo šest pripadnika iraèke Nacionalne garde. U prošlonedeljnim napadima u Mosulu pobunjenici su napali ukupno devet policijskih stanica iz kojih su ukradeni panciri, oružje i vozila. Nakon višednevnog nasilja u Mosul se vraæa mir, saopštilo je iraèko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U meðuvremenu, amerièke snage su izvršili raketne napade na pobunjenièke položaje u Baidžiju, još jednom gradu na severu zemlje. Amerièke trupe su posle toga ušle u centar grada, kroz koji prolazi glavni put za transport benzina i lož ulja u Tursku. U samoj Faludži, ostalo je samo još nekoliko manjih džepova otpora, dok je ostatak grada pod kontrolom amerièkih i iraèkih snaga. Zvaniènici ministarstva unutrašnjih poslova navode da je u jednonedeljnoj ofanzivi ubijeno više od 1.000 pobunjenika. Kasno sinoæ, baèena je bomba od oko hiljadu kilograma na jedan veliki podzemni kompleks, koji su - kako se smatra - koristili pobunjenici.

U meðuvremenu, humanitarni radnici spremni su da poènu sa dostavom preko potrebne vode, hrane, lekova i drugih potrepština hiljadama raseljenih žitelja Faludže, koja je u protekla šest dana bila bez vode i struje. Visoki zvaniènici ministarstva zdravlja, inaèe, izveštaje o humanitarnoj krizi u Faludži nazivaju preteranim. Iraèki Crveni poumesec juèe je saopštio da se u Faluždi dogaða humanitarna katastrofa. Hiljade izbeglih Faludžana žive pod šatorima u predgraðima tog grada. Humanitarnim radnicima, kako je saopštilo iraèko ministarstvo, biæe dozvoljeno da od sutra poènu sa dostavom humanitarne pomoæi Faludži.

XS
SM
MD
LG