Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pool_pres_bush_presser_150_12nov04.jpg">Buš: Kako se izbori približavaju, ubice æe biti sve oèajnije i nasilje bi moglo da eskalira - 2004-11-13


Predsednik Buš je izjavio da æe akcija amerièkih i iraèkih snaga protiv pobunjenika u Faludži pomoæi da se uspostavi red pred izbore planirane za januar. Prema reèima predsednika Buša, amerièki marinci i vojnici zajedno sa iraèkim snagama bezbednosti èiste džamije od oružja i eksploziva i uspostavljaju red za graðane Faludže koji se drže zakona. Meðutim, uprkos uspešnoj ofanzivi protiv -- kako se Buš izrazio -- operativne teroristièke baze u Faludži, to nije kraj nasilja u drugim delovima Iraka. Meðunarodna pomoæ u uspostavljanju bezbednosti pre januarskih izbora je od bitne važnosti, istièe Buš:

“Kako se izbori približavaju, ubice æe biti sve oèajnije i nasilje bi moglo da eskalira. Uspeh demokratije u Iraku mogao bi da zada odluèni udarac snagama terorizma, što teroristi dobro znaju. Sa porazom terorizma u Iraku, zemlja æe se naæi na putu ka trajnoj slobodi i pružiæemo nadu milionima ljudi -- to je Iraèanima dobro poznato. Slobodan, demokratski Irak, biæe podstrek reformatorima širom Bliskog Istoka i uèiniæe Ameriku bezbednijom.”

U svom redovnom nedeljnom govoru naciji preko radija, predsednik Buš je još rekao da su kuæe pronaðene u Faludži u kojima su teroristi ubijali taoce, novi dokaz brutalnosti neprijatelja:

“Teroristi su još jednom pokazali o èemu se rdi u ovoj borbi. Oni žele da poveæaju strah i nasilje širom Iraka, Bliskog istoka i celog sveta, ali u tome neæe uspeti. Teroristi æe biti poraženi, Irak æe biti slobodan, svet æe biti bezbedniji.” Ukazujuæi da se amerièka predanost uspehu demokratije ne može uzdrmati, predsednik Buš je rekao da Irak mora da bude osposobljen za samostalnu odbranu. Iraèke snage, dodao je on, sve više preuzimaju odgovornost za bezbednost svoje zemlje:

“Kao što vidimo u Faludži, isto kao i u Nadžafu, iraèke snage bezbednosti bore se i život izlažu opasnosti za buduænost svoje zemlje. Iako su meta teroristièkih napada, sve je veæi broj hrabrih Iraèih dobrovoljaca.”

Do sada je 115.000 iraèkih vojnika i policajaca obuèeno i opremljeno, rekao je Buš, dodajuæi da bi do kraja iduæe godine njihov broj mogao da se poveæa na 200 hiljada. Slièno Avganistancima, koji su upravo održali svoje prve demokratske izbore -- naveo je amerièki predsednik -- Iraèani su uprkos pretnjama i zastrašivanju, registrujuæi se za glasanje, formirajuæi nove politièke stranke i prijavljujuæi kandidate, veæ prigrlili demokratiju kao svoju buduænost.

XS
SM
MD
LG