Linkovi

Apel na Severnu Koreju da nastavi razgovore - 2004-11-02


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel je izjavio da su se Japan, Kina i Južna Koreja složili da izvrše pritisak na Severnu Koreju da nastavi razgovore o svom programu za proizvodnju nuklearnog oružja. Severna Koreja veæ godinama nastoji da proizvede nuklearno oružje što krši nekoliko sporazuma o razoružanju. Dugogodišnja je procena obaveštajne zajednice da je Severna Koreja proizvela jednu, možda dve nuklearne bombe od plutonijuma koji je preradjen pre zamrzavanja tog programa u skladu sa takozvanim Dogovorenim okvirom iz 1994.godine. U prilog tome, Severna Koreja tvrdi da je preradila plutonijum iz osam hiljada potrošenih gorivnih šipki, koje je pratila i zapeèatila Medjunarodna agencija za atomsku energiju u Jongbajonu pre no što su, decembra 2002.godine, inspektori te agencije proterani iz Severne Koreje. Iz tih šipki se može proizvesti dovoljno plutonijuma za još nekoliko komada nuklearnog oružja. Od avgusta 2003.godine o tom nuklearnom pitanju se diskutovalo na razgovorima sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Japanom, Rusijom, Južnom Korejom i Severnom Korejom. Državni sekretar Pauel je naglasio važnost ponovnog poèetka razgovora što je pre moguæe. Cilj je, rekao je on, da se pomogne ljudima osiromašene Severne Koreje da imaju bolji život.

”Nemamo nameru da napadnemo Severnu Kroeju. Nemamo neprijateljske namere. U stvari ovo nuklearno pitanje spreèava medjunarodnu zajednicu da pomogne Severnoj Koreji. Voleli bismo da ti razgovori ponovo poènu što je pre moguæe. Nadamo se da æe u veoma bliskoj buduænosti Severna Koreja uvideti da je u njenom interesu da ponovo poène te pregovore“.

Sjedinjene Države su saopštile da su voljne da prihvate multilateralne garancije o bezbednosti Severne Koreje. Strane umešane u razgovore su takodje indicirale da æe obezbediti pomoæ Severnoj Koreji. Medjutim, takve garncije i pomoæ bi mogli biti pruženi samo ako Severna Koreja razmontira svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja. ”Postoje beneficije za Severnu Koreju, “ rekao je državni sekretar Pauel, ”ukoliko donese pravu strategijsku odluku“.

XS
SM
MD
LG