Linkovi

Samo dve nedelje pre izbora Džon Keri vodi kampanju u izborno kljuènoj državi Pensilvaniji  - 2004-10-20


“Uveren sam da nam je potreban predsednik koji brani Ameriku i istovremeno se bori za interese srednje klase.”

Senator Keri je ponovo kritikovao naèin na koji predsednik vodi rat u Iraku, obeæavši da æe povesti - kako je rekao - odluèniji, mudriji i efikasniji rat sa terorom.

“Kada ja budem predsednik, poèeæemo iznova sa novom verodostojnošæu u Iraku. Okupiæemo svoje saveznike i obuèiæemo Iraèane, da bismo mogli da postignemo uspeh i dovedemo svoje trupe kuæi.”

Keri je govorio o Iraku i terorizmu dan pošto ga je predsednik Buš optužio da se zalaže - kako je predsednik rekao - za strategiju povlaèenja iz Iraka. U vezi sa unutrašnjom politikom, senator Keri je kritikovao predsednikove rezultate u ekonomiji, ustvrdivši da bi on bolje štitio penzione i zdravstvene povlastice koje imaju stariji Amerikanci. Keri je pomenuo nedavni novinski izveštaj u kojem se navodi da je predsednik rekao da æe u drugom mandatu preduzeti mere za privatizaciju sistema socijalnog osiguranja, izveštaj za koji je Bela kuæa rekla da nije taèan.

“Gospodine predsednièe, mi vam danas kažemo i reæi æemo vam 2. novembra, da je to jedno iznenaðenje bez kojeg æe Amerika moæi iduæeg januara.”

Pensilvanija je jedna od saveznih država koje imaju najveæi broj penzionera. Demokrate veruju da pobeda u Pensilvaniji ima suštinsku važnost za pobedu senatora Kerija 2. iduæeg meseca. Demokratski kandidat Al Gor je pre èetiri godine postigao tesnu pobedu u toj državi, a ove godine je i predsednik Buš dao Pensilvaniji prioritet u svojoj kampanji. Tokom naredne dve nedelje, i Buš i Keri æe u svojim kampanjama biti usredsreðeni na manji broj takozvanih kljuènih država u kojima je bitka neizvesna, meðu kojima su Florida, Ohajo, Viskonsin i Ajova.

XS
SM
MD
LG