Linkovi

Uoèi posljednje predsjednièke debate o unutrašnjoj i ekonomskoj politici Keri i Buš i dalje vode mrtvu trku  - 2004-10-13


Veèeras se održava treæa i poslednja debata predsednièkih kandidata dok do izbora ostaje manje od tri nedelje. Predsednik Buš i njegov demokratski suparnik Džon Keri su, prema rezultatima anketa, uglavnom izjednaèeni. Prema danas objavljenim rezultatima ankete agencija Rojters i Zogbi, obojica predsednièkih kandidata imaju podršku od po 45 odsto verovatnih biraèa, sa moguænošæu greške od tri odsto. Nezavisni kandidat Ralf Nejder ima podršku od samo jedan i po odsto. Anketa takodje pokazuje da je oko sedam odsto biraèa još uvek neopredeljeno. U toj grupi, 11 odsto ispitanika smatra da bi predsednik Buš trebalo da bude reizabran, dok 40 odsto želi promenu. Prema izjavio Džona Zogbija, kljuè uspeha za senatora Kerija je da ubedi neodluène biraèe da je bolje da izadju na izbore i glasaju za njega nego da ostanu kod kuæe ili da glasaju za Ralfa Nejdera.

Prve dve debate bile su usredsredjene veæim delom na spoljnu politiku, dok bi veèerašnja, treæa, debata trebalo da bude fokusirana iskljuèivo na pitanja unutrašnje politike. Oèekuje se da æe tri glavna pitanja biti ekonomija, zdravstvena zaštita i zaštita prirodne sredine. Predsednik Buš i njegov demokratski suparnik Džon Keri su nastojali da ovih dana razjasne razlike u svojim gledištima. Predsednik Buš je obeæao biraèima u Misuriju da æe biti otvoreno više radnih mesta uprkos razoèaravajuæem izveštaju sekretarijata za rad, objavljenom prošlog petka.

DŽORDŽ BUŠ, PREDSEDNIK SAD:

«Za poslednjih 13 meseci otvorili smo milion 900 hiljada radnih mesta. Idemo napred,» rekao je predsednik Buš.

Obraæajuæi se biraèima na Floridi, senator Keri je rekao da je ukupni broj radnih mesta manji nego što je bio pre èetiri godine.

DŽON KERI, PREDSEDNIÈKI KANDIDAT DEMOKRATSKE STRANKE:

«Milion 600 hiljada radnih mesta je izgubljeno. To ej prvi predsednik za poslednje 72 godine koji je izgubio radna mesta,» rekao je senator Keri.

Biraèe takodje brine – cena benzina, zbog rastuæe cene sirove nafte, kao i koliki æe biti porezi. Važno pitanje je i reforma sistema zdravstvene zaštite – svi se slažu da je to neophodno. Proteklog vikenda predsednik Buš je kao pozitivan primer, izneo svoj plan o beneficijama za lekove koji se izdaju na lekarski recept za starije gradjana, za koji senator Keri kaže da je doneo koristi samo farmaceutskoj industriji.

DŽORDŽ BUŠ, PREDSEDNIK SAD:

«Stariji Amerikanci æe dobiti te beneficije 2006. godine i od toga neæemo odustati,» rekao je predsednik Buš.

DŽON KERI, PREDSEDNIÈKI KANDIDAT DEMOKRATSKE STRANKE:

«On je odabrao farmaceutske kompanije i doneo im profit od 139 milijardi dolara. To je novac koji je uzet iz vaših džepova,» uzvratio je senator Keri.

Sasvim je izvesno da æe se dvojica kandidata sukobiti i oko zaštite okoline. Predsednik Buš insistira da je njegova administracija unapredila zaštitu okoline, navodeæi da su voda i vazduh postali èistiji tokom njegovog mandata. Senator Keri uzvraæa da je administracija predsednika Buša dala prednost interesima korporacija na raèun zaštite okoline i obeæava da æe uvesti efikasnije kontrole zagadjenja okoline i da æe istovremeno obezbediti dalji rast ekonomije.

XS
SM
MD
LG