Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.courierpostonline.com/news/southjersey/images/m100104a.jpg">Prva predsednièka debata pred novembarske izbore - 2004-10-01


Glavne teme debate, kao što se i oèekivalo, bile su rat u Iraku i unutrašnja bezbednost SAD, oko èega se dvojica kandidata i njihove kampanje oštro sukobljavaju veæ mesecima. Predsednik Buš je ponovio svoj stav d je Sadam Husein predstavljao opasnost po SAD, pa da se stoga odluèio da napadne Irak. Meðutim, senator Keri je ukazao da je navodno prisustvo oružja za masovno uništenje bilo glavno opravdanje za akciju u Iraku. On je, takoðe, optužio predsednika da je Amerika sada mnogo više izolovana u svetu, pa zbog toga i ranjivija, nego što bi to bio sluèaj da se nije žurilo sa invazijom Iraka. Predsednik Buš je, u više navrata, optužio senatora Kerija za nedoslednost u pogledu Iraka, dok je za sebe rekao da je osoba koja ne menja svoje stavove. Od ostalih tema, dvojica kandidata su govorila o problemu u vezi sa severno-korejskim nuklearnim programom. Senator Keri je tim povodom ustvrdio da je Severna Koreja, od kako su prekinuti bilateralni pregovori sa SAD, postala mnogo veæi problem nego ranije, i da bi on, ako bude izabran, obnovio bilateralne razgovore sa Pjongjangom. Predsednik Buš je ukazao da se tim problemom sada, pored SAD, bave još i Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja, i da bi bilo pogrešno sada zaobiæi te zemlje.

Predsednik Buš je iskoristio debatu kako bi opravdao svoju odluku da uskrati podršku meðunarodnom kriviènom sudu u Hagu, zato što se – po njemu – ne može dozvoliti da Amerikancima sudi «strani sud». Poslednje pitanje bilo je posveæeno razvoju situacije u Rusiji, pa je senator Keri ukazao da ga brine koncentracija vlasti u rukama Kremlja, dok je predsednik Buš naglasio da sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, ima dobar lièni odnos, pa da stoga veruje da na njega može uticati.

Naredna predsednièka debata biæe održana 8. oktobra na univerzitetu Vašington, u Sent Luisu, dok æe treæa biti 13. oktobra na univerzitetu države Arizone, u Tempi. Potpredsednik Rièard Èejni i njegov protivnik, senator Džon Edvards, susrešæe se samo jednom, u Ohaju, 5. oktobra.

XS
SM
MD
LG