Linkovi

Sjedinjene države kaznile kompanije koje su prodavale oružje i vojnu opremu vladi u Teheranu - 2004-09-29


VAŠINGTON, SAD - Amerièki Državni sekretarijat sankcionisao je danas 7 kineskih i po jednu kompaniju iz Bjelorusije, Sjeverne Koreje, Rusije, Španije i Ukrajine – koji su kako je objavljeno u saopštenju Stejt Dipartmenta prodavali oružje i vojnu tehnologiju Iranu. Na listi sankcionisanih – nalaze se još i dva državljanina Indije.

GAZA SITI, POJAS GAZE - Raketom kuæne izrade, palestinski ekstremisti lojalni Hamasu, danas su pogodili stambenu zgradu na jugu Izraela. Poginulo je dvoje djece, a još 10 osoba je ranjeno. Izraelska vojska je uzvratila helikopterskim napadom na izbjegllièki logor u Gazi, u kojem je ranjeno najmanje dvoje Palestinaca. Izraelske snage su u ranijem obraèunu kod Džebalija ubile èetvoro i ranile najmanje 15 Palestinaca.

DŽENIN, ZAPADNA OBALA - Na Zapadnoj obali, u Nablusu ubijen je jedan Palestinac koji se navodno opirao hapšenju, dok su izraelski vojnici u Dženinu ubili jednog taksistu i putnika koji je s njim bio u vozilu.

KABUL, AVGANISTAN - Tri avganistanka vojnika i najmanje èertvoro pobunjenika, poginuli su danas u avganistanskoj provinciji Zabul, u višesatnim okršajima nakon napada pro-talibanske milicije na zgradu vlade. Nešto ranije, u napadu na vojnu patrolu, pobunjenici su ubili èetiri i ranili dva Avganistanca. U meðuvremenu, direktor meðunarodne organizacije za migracije Piter Erben ocijenio je danas u Islamabadu da bi izbjeglice u Iranu i Pakistanu koje èine desetinu biraèkog tijela, mogle da igraju znaèajnu ulogu na predsjednièkim izborima 9. oktobra. Amerièki vojni portparol u Avganistanu, Skot Nelson, rekao je da æe izbore u Avganistanu obezbjeðivati 18.000 vojnika. On je pohvalio je pakistanske snage bezbjednosti koje su pomogle u nadavnom hapšenju 15 naoružanih pobunjenika u pograniènoj oblasti, na teritoriji Pakistana. Samo prije godinu – takva saradnja bila je nemoguæa, kazao je Nelson.

NJUJORK - Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su bile ponovo niže od 50 dolara po barelu, pošto je Vašington objavi da je sa 3.4 na èak 273 miliona barela - poveæano dnevnio snadbijevanje iz amerièkih zaliha. Padu cijena nafte kumovala je i informacija da je pobunjenièki voða u Nigeriji, Mudžahid Dokubo Asari, nakon dogovora sa predsjednikom Olusegunom Obasandžom, odluèio da prihvati prekid vatre u naftom bogatom regionu delte Nigera. Istovremeno, američki naftni gigant KonokoFilips otkupio je za milijardu i 988 miliona dolara

XS
SM
MD
LG