Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040928/i/r4293432138.jpg"> Cijene nafte na svjetskom tržištu dostigle rekordnih - više od 50 dolara po barelu - 2004-09-28


Osloboðen je Producent televizijske mreže CNN, Riad Ali, koga su juèe u pojasu Gaze oteli maskirani, naoružani Palestinci. Motiv otmice još nije poznat, mada je Alijeva matièna kuæa objavila da su otmièari pripadnici radikalnog krila pokreta Fatah – Brigada muèenika al Akse. Palestinski premijer Ahmed Kureja okarakterisao je otmicu kao kriminalno djelo.

DŽENIN, ZAPADNA OBALA

U meðuvremenu, nastavlja se nasilje na Zapdanoj obali. U izbjeglièkom logoru u Dženinu, izraelski vojnici danas su ubili dvoje Palestinaca – jednog tinejdžera i jednu mentalno oboljelu osobu.

MAJDEL ANHAR, LIBAN

Stotine Libanaca koji žive u blizini granice sa Sirijom, danas su demonstrirale protiv vlade u Bejrutu, skandirajuæi anti-amerièke slogane i tražeæi da ministar policije Elija Mur podnese ostavku. Demonstranti su napali i organe reda na nekoliko kontrolnih punktova. Povod demonstracijama je smrt Ismaila Mohameda Hatiba, osumnjièenog glavnog operativca Al Kaide u Libanu, koji je juèe preminuo u zatvoru od posledica srèanog udara.

KABUL, AVGANISTAN

Meðunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Njujorku – Hjuman Rajts Voè, objavila je danas da jedan broj plemenskih voða – takozvanih gospodara rata – opstruira izborni proces u Avganistanu. Organizacija navodi da se uoèi predsjednièkih izbora 9 oktobra, prijeti ne samo glasaèima i biraèkim odborima, veæ i samom kandidatima. Hjuman Rajts Voè – optužuje i meðunarodnu zajednicu zbog toga što nije osigurala bezbjednost na glasaèkim mjestima. Istovremeno, Ujedinjene nacije su objavile da je ugrožena i bezbjednost predstavnika koji registruju biraèe - izbjegle u susjedni Pakistan.

ŽENEVA, ŠVAJCARSKA

Šef meðunarodne organizacije za zašitiu ljudskih prava, Luiz Arbur, pozvala je danas da se u sudanskoj pokrajini Darfuru, obezbjedi veæe meðunarodno prisustvo – kako bi se obezbjedila zaštita izbjeglica koje su izložene svakodnevnim napadima arapskih paravojnih grupa. Arbur je kritikovala vladu u Kartumu, rekavši da ne èini dovoljno da se humanitarna kriza u Darfuru zaustavi.

NJUJORK, SAD

Cijene nafte na svjetskom tržištu dosegle su rekordnih - više od 50 dolara po barelu. Razlozi poskupljenja nafte su nemiri u Iraku i Nigeriji,posledice koje je na naftnu idustriju u Meksièkom zalivu ostavio uradan Ivan i neriješeni imovinsko-politièki sporovi ruskih naftnih kompanija sa vladom Vladimira Putina. Saudijska Arabija, najveæi izvoznik nafte u svijetu, najavila je poveæanje dnevne proizvodnju sa oko 9,5 na 11 miliona barela, ali æe to biti nedovoljno da se izaðe u susret zahtjevu tržišta koje dnevno blizu 82 miliona barela dnevno.

XS
SM
MD
LG