Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.hut.fi/~spniskan/computers/tampio.floppy.jpg">Flopi diskovi izumiru, polako ali sigurno - 2004-09-07


Ako po razmim fijokama i kutijama od cipela držite gomile flopi diskova, znajte da oni uskoro neæe vredeti ni prebijenu paru. Polako ali sigurno, flopi diskovi izlaze iz upotrebe i sve je više proizvodjaèa kompjutera u èijim modelima više nema flopi drajva.

Ako tražite, oni æe vam ga ugraditi za kojih desetak dolara više, ali sve manje ljudi ih uopšte traži, a i oni koji to èine kažu da im trebaju ”za svaki sluèaj.“

Inaèe, flopi diskovi uvedeni su u upotrebu krajem sedamdesetih godina kao zgodan, prenosiv medijum za èuvanje podataka. Sa svojih 1,44 megabajta korisnog prostora bili su dovoljni za èuvanje raznih fajlova i kraæih i jednostavnijih programa.

Ali kako su kompjuteri postajali brži, a programi kompleksniji, kutije u kojima su se flopi diskovi gomilali postajale su sve veæe i teže. Što je još gore, zahvaljujuæi našoj lenjosti, veæina je bila neobeležena tako da se ni dan danas ne zna šta je na njima.

U medjuvremenu, pojavili su se novi, brži i efikasniji naèini èuvanja fajlova. Kao prvo, moguæe je držati ih na nekom serveru na internetu, i pristupiti im iz bilo kog dela sveta.

Sve èešæe se koriste i memorijske, takozvane fleš kartice ili štapiæi, na primer u obliku priveska za kljuèeve. A da ne govorimo o kompakt diskovima na koje može da stane èak do 700 megabajta.

Prema tome, zbogom flopi diskovi, u istoriji tehnologije odigrali ste svoju epizodu. A kako reèe Bil Gejts, neæe mnogo proæi pre nego što vam se pridruže i drugi - na primer digitalni video diskovi.

XS
SM
MD
LG