Linkovi

Teroristièki napadi Hamasa u Izraelu - 2004-09-02


U Izraelu su dvojica bombaša samoubica usmrtila bar šesnaest ljudi, ukljuèujuæi jedno èetvorogodišnje dete. Više od stotinu drugih je ranjeno u napadima 21. avgusta na dva autobusa u gradu Beršiva. Palestinska teroristièka grupa Hamas je preuzela odgovornost. Sledbenici Hamasa su održali demonstracije u Gazi na kojima su slavili te smrtonosne napade. Predstavnik amerièkog Stejt Departmenta Rièard Bauèer je rekao: ”Ne može biti izgovora za nasilje i teroristièke napade koje je izraelski narod primoran da trpi“.

“Palestinski lideri moraju da preduzmu momentalne i uverljive korake u cilju okonèanja terorizma i nasilja. Vreme za izgovore je davno prošlo. Potrebno je da se osvedoèimo u akcije koje šalju jasnu poruku da terorizam neæe biti tolerisan. Napadi poput ovih ne samo da ubijaju nevine civile, veæ potkopavaju apsiracije i nade i Palestinskog naroda.“

Od poèetka godine u Izraelu je, u devet samoubilaèkih bombaških napada, život izgubilo oko pedeset ljudi. Medjutim, napadi u Beršivi su bili prvi samoubilaèki bombaški napadi od 14. marta, kad su dva osamnaestogodišnja mlada Palestinca ubila deset osoba u izraelskoj luci Ašdod. Hamas je skupa sa Brigadom muèenika Al Akse preuzeo odgovornost za taj napad. Grupa Hamas, osnovana 1987. godine je jedna od najopasnijih teroristièkih grupa na svetu. Njen cilj je da uništi državu Izrael i zameni je fundamentalistièkom islamskom državom. I Iran i Sirija podržavaju Hamas. Predstavnik Stejt Departmenta Rièard Bauèer je rekao da bi ove teroristièke grupe trebalo eliminisati.

”Mi vidimo Hamas kao teroristièku organizaciju i smatramo da sve akcije teroristièkih organizacija moraju biti obustavljene“.

Uprkos brojnim osujeæenjima, Sjedinjene Države æe nastaviti da rade na mirnom rešenju konflikta izmedju Izraelaca i Palestinaca. Sjedinjene Države su i dalje predane viziji dve države, Izraela i Palestine, koje koegzistiraju, u miru i bezbednosti, jedna kraj druge. Po reèima predsednika Džordža Buša: ”Solucija dve države za dobrobit Izraela, solucija dve države za dobrobit palestinskog naroda“.

XS
SM
MD
LG