Linkovi

15. avgusta 1969. godine održan prvi Vudstok - 2004-08-13


15. avgusta 1969. godine skoro pola miliona mladih sakupilo se na jednoj poljani u mestu Vudstok, u državi Njujork, na koncertu koji je obeležio èitavu generaciju. Publika je došla u Vudstok da vidi svoje omiljene pop i rok izvodjaèe, medju kojima su se našli sastavi ”Hu“ (The Who) i ”Grejtful Ded“, i zvezde roka Dženis Džoplin i Džimi Hendriks. Interesantno je to da su veæ naredne, 1970. godine, obe pomenute zvezde umrle od preterane kolièine droge. Na festivalu Vudstok prvi je nastupio pevaè Rièi Hejvens.

Hejvens je izašao na scenu ranije nego što je bilo predvidjeno, buduæi da je publika bila sve nestrpljivija. Otpevao je pesmu nepripremljen, a kasnije je priznao da je sve bilo improvizacija. Posle tri dana muzike, kiše koja je lila kao iz kabla, nedovoljnog broja toaleta i nedovoljne kolièine hrane, ispostavilo se da su prave zvezde festivala Vudstok zapravo bili mladi u publici. Maks Jasger, vlasnik farme na kojoj je održan festival, obratio se prisutnima:

"Mislim da ste svetu dokazali da pola miliona mladih može da se sakupi i da se tri dana zabavlja uz muziku, Bog vas blagoslovio."

Vudstok je postao jedan od najvažnijih momenata rok en rol generacije, ne samo u Americi, veæ i u celom svetu, a vremenom je prerastao u legendu.

XS
SM
MD
LG