Linkovi

Napadi na iraèke crkve - 2004-08-09


Teroristi u Iraku napali pet hrišanskih crkava u Bagdadu i Mosulu. U napadima automobilima bombama ubijeno je jedanaest, a ranjeno više od èetrdeset ljudi. Napadi su izvršeni dok su se ljudi molili u svojim crkvama. Na preriferiji Bagdada, pronaðena je i demontirana i šesta eksplozivna naprava. U Iraku živi 750 hiljada manjinskih hrišæana. Tomas Ramzi, iz sirijske katolièke humanitarne organizacije «Naša Gospa od izbavljenja» kaže da «brutalni napadi nisu samo upereni protiv hrišæana, veæ protiv svih Iraèana».

Otac Luis, ðakon crkve «Gospe spasiteljice» u Bagdadu kaže da su «oni koji napadaju bogomolje bezbožnici».

Napadi na hrišæanske hramove su dio konstantne pobune, sa ciljem da se zaustavi demokratski proces u Iraku. Amerièki državni sekretar Kolin Pouel kaže da æe Sjedinjenim državama predvoðena koalicija pomoæi iraèkim snagama bezbjednosti da se suoèe sa tim izazovima:

«Nadamo se da æe se, kako vrijeme bude odmicalo, do izbora i nakon toga, bezbjednosna situacija popravljati i da æe pobuna u Iraku biti stavljena pod kontrolu, ako ne i potpuno ugušena. Nadamo se i da æe i kapacitet iraèkih snaga bezbjednosti u narednih 6 do 8 mjeseci biti unaprijeðen», kazao je Pauel.

Veæina iraèkih muslimana osudila je bombaške napade na hrišæanske bogomolje. Šiitski Veliki ajatola Ali Al-Sistani Shi'ia Grand Ayatollah pozvao je Iraèane da se ujedine protiv svih koji žele da ubijaju Hriæane i ruše njihove crkve. I Mohamed Fadil al-Samara, zvaniènik sunitke Iraèke Islamske Partije – kaže da su napade na crkve izveli oni koji žele da profitiraju na graðanskim nemirima u Iraku.

"Borba protiv takvih je, prvenstveno, borba Iraèana» i po rijeèima amerièkog predsjednika Džordža Buša koalicija, poštujuæi taj duh – obeæava da iraèki narod u toj borbi neæe biti sam.

XS
SM
MD
LG