Linkovi

Amerièki Kongres priprema teren za naimenovanje Nacionalnog direktora za obavještajne službe i formiranje Centra za antiterorizam  - 2004-08-03


Pred odborima za odnose državnih agencija u oba doma amerièkog Kongresa održani su pretresi, na kojima su u prisustvu èlanova nezavisne Komisije koja je istraživala okolnosti napada 11. septembra 2001. godine, analizirane preporuke Komisije u svijetlu juèerašnje najave predsjednika Buša da æe ih ispoštovati - da æe naimenovati nacionalnog direktora za obavješptajne službe i da æe formirati centar za antiteroristièke opreracije.

Senatori su danas izrazili zabrinutost zbog moguæe nedovoljnih ovlašæenja nacionalnog direktora zta obavještajne službe – koji bi trebalo da koordinira, a po nekima i direktno kontroliše petnaestak obavještajnih službi.

Demokrate su kritikovale Buša zbog odluke da Antiteroristièki centar i Nacionalnog direktora za obavještajne službe funkcionišu u okviru njegovo kabineta – èime nije u potpunosti ispoštovao preporuke Komisije. Senator Džo Liberman rekao je danas na pretresu da izgleda da Nacionalni direktor neæe imati ovlašæenja koja je komisija smatrala kao neophodna. “Kada se svi pitaju, onda se po pravilu ne pita niko”, kazao je Liberman istièuæi da bi èovjek koji je formalno èelnik amerièkih obavještajnih operacija u ratu protiv terorizma – trebalo i suštinski da upravlja radom obavještajnih agencija.

I predstavnici veæinskih republikanaca su mišljenja da bi Nacionalni za obavještajne agencije mora da ima neophodan autoritet. Predsjedavajuæa odbora, senatorka iz Mejna Suzan Kolins rekla je da svaki direktorat za antiterorizam mora da ima i resurse i adekvatna ovlaštenja – pošto je to neophodno da bi se ostvario prioritetan zadatak obavještajnih službi – prikupljanje informacija neophodnih za uspjeh u borbi protiv terorista.

Dok Kongres priprema zakon koji æe omoguæiti naimenovanje nacionalnog direktora, prema navodima više amerièkih glasila - predsjednik Buš je vršiocu dužnosti direktora CIE Džonu Meklafinu naložio da shodno postojeæim zakonskim ovlašæenjima stavi pod kontrolu svih 15 obavještajnih agencija. Meklafin je u junu došao na èelo CIE umjesto Džordža Teneta koji je podnio ostavku i pominje se kao jedan od najozbiljnijih kandidata za funkciju nacionalnog direktora za obevještajne službe.

XS
SM
MD
LG