Linkovi

Amerièki zakonodavci smatraju da je upozorenje na pripravnost zbog opasnosti od teroristièkih napada u SAD - smotren i odgovoran èin - 2004-08-02


Republikanski senator Miè Mekonol rekao je da je poznato da teroristi žele da ponovo napadnu i da su im Vašington i Njujork najpoželjnije mete. “Iznad svega bi žljeli da nas napadnu pred novembarske izbore, rekao je Mekkonol. Meðutim, dio javnosti i danas spekuliše o moguæim politièkim motivima najnovijeg upozorenja na teroristièke napade u Americi.

Administracija predsjednika Buša objavila je podizanje nivoa pripravnosti zbog moguæih teroristièkih napada u nedjelju ujutro – svega tri dana po završetku nacionalne konvencije Demokratske stranke, koja je – prema Galupovom istraživanju - Keriju dala prednost od 8 odsto glasova u odnosu na predsjednika Buša.

Neke demokrate, poput Hauarda Dina – sumnjaju da je tajming objavljivanja informacija o moguæim napaima politièki motivisan.

“Predsednik svoju kampanju bazira na ideji da bi trebalo da bude opet izabran zbog opasnosti od terorizma. To ne znaèi da verujem da su razlozi upozorenja izmišljeni, ali je pravo pitanje - koliko je tu poliitke, a koliko se radi o stvarnoj opasnosti?”

Savjetnici u kampanji Džona Kerija koga je Bijela Kuæa juèe detaljno informisala o svim prijetnjama – kažu da kandidat demokrata vjeruje da se radi o ozbiljnom razvoju dogaðaja.

Meðutim, sekretar za unutrašnju bezbjednost je saopštavajuæi odluku unio dozu politièke poruke, rekavši kako nacija mora razumjeti da bi za dobijene informacije o napadima – trebalo da zahvali liderskoj ulozi predsjednika Buša u ratu protiv terorizma.

Teze da su informacije o podizanju nivoa pripravnosti i moguæim napadima na tlu Amerike na bilo koji naèin politièki motivisane, Bijela kuæa odbacuje kao nonsens. Ipak, ovdašnji analitièari kažu da æe teroristièke prijetnje donekle uticati da se ime Džona Kerija ne pojavljuje u udarnim vijestima amerièkih glasila.

XS
SM
MD
LG