Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://homepage.mac.com/cfj/.Pictures/powell-arabs.jpg">Istraživanja ukazuju da su Arapi sve manje zadovoljni amerièkom spoljnom politikom - 2004-07-27


Dva istraživanja javnog mnjenja u šest arapskih zemalja obavljena tokom juna ove godine ukazuju na sve veæe nezadovoljstvo graðana tih zemalja amerièkom spoljnom politikom i vrednostima amerièkog društva.

Istraživanja potkrepljuje zabrinutost izraženu u nedavnom izveštaju specijalne amerièke Komisije koja je istraživala okolnosti pod kojim je došlo do teroristièkih napada 11. septembra 2001. godine.

Kako izveštava novinarka Glasa Amerike Lori Kasman - najveæi izvor nezadovoljstva je rat u Iraku, èak više od patnji Palestinaca.

Anketa koju je sprovela organizacija Zogby International nedvosmisleno ukazuje na ogorèenje veæine Arapa zbog amerièke politike prema Iraku uopšte, a posebno nakon teroristièkih napada 11. septembra 2001 -- kaže poznati amerièki ekspert za ispitivanje javnog mnjenja, Džon Zogbi:

“Prva stvar koja ispitanicima pada napad kada pomisle na Ameriku, nisu amerièki automobili, niti amerièki televizijski program, veæ kako Sjedinjene Države postupaju prema Arapima i èinjenica da Amerikanci ubijaju Arape”.

Odgovor na pitanje kako bi Sjedinjene Države mogle da poprave svoj ugled u arapskom svetu jednoglasan je:

“Koja je najbolja strana Amerike koja vam prvo pada napamet? U mnogim arapskim zemljama na to pitanje uopšte nije bilo odgovora, što bi nas Amerikance trebalo da zabrinjava najviše. Pre svega, radi se o amerièkoj politici.

Na pitanje šta bi Amerika mogla da uèini da popravi svoj imidž u arapskom svetu, najèešæi odgovor je da promeni politiku”.

Zogbijeva anketa takoðe pokazuje da je u protekle dve godine pozitivan odnos Arapa prema amerièkoj spoljnoj politici pao gotovo na nulu. Do istih takvih nalaza došlo je i istraživanje profesora na Univerzitetua države Merilend, Šiblija Telhamija.

Pojaèani anti-Amerikanizam meðu Arapima najizrazitije se ogleda u odgovorima na pitanje o najpopularnijim politièkim liderima u svetu, kaže profesor Telhami. Prema njegovoj anketi, arapski nacionalista Gamal Abdel Naser je na prvom mestu, a odmah iza njega francuski predsednik Žak Širak. Daleko iza njih dvojice, na treæem mestu, je svrgnuti iraèki lider Sadam Husein.

“Šta povezuje tu trojicu lidera? Ne baš mnogo osim što predstavljaju liènosti koje su se oduprle politici Sjedinjenih Država. To je jedino što im je zajednièko”.

A na pitanje koje svetske lidere najmanje poštuju, odgovor je glasio: “Arijel Šaron je daleko najnepopularniji. Posle njega, najmanje poštovan lider, je Džordž Buš”.

Po oceni profesora Telhamija rezultati ankete ne iznenaðuju s obzirom na gnev ogromne veæine Arapa zbog naèina na koji Sjedinjene Države pristupaju arapsko-izraelskom konfliktu. Pomenuta anketa raðena je na uzorku preko 3,000 arapskih žena i muškaraca u Egiptu, Jordanu, Libanu, Maroku, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

XS
SM
MD
LG