Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="  http://www.basket-plus.com/images/KSSCG-logo-manji.jpg">Poraz plavih košarkaša na startu turnira u Bormiju - 2004-07-15


Košarkaška reprezentacija SCG poražena je u prvom pripremnom meèu pred Olimpijske igre u Atini. Plavi su na startu turnira "Dijego Ðenati" u Bormiju izgubili od zvaniènog šampiona Evrope, selekcije Litvanije - 97:86, koja je bila bez kompletne prve petorke sa poslednjeg Evropskog prvenstva u Švedskoj (Jasikevièijus, Macijauskas, Stombergas, Songaila i Eurelijus Žukauskas).

Selektor Obradoviæ utakmicu je poèeo sa petorkom Rakoèeviæ, Šæepanoviæ, Radmanoviæ, Drobnjak i Krstiæ, koja je povela 8:4 i uglavnom vodila, da bi na kraju èetvrtine Litvanci došli do prednosti od tri poena – 28:25. Druga èetvrtina potpuno je bila u znaku Litvanije, koja je u 17. minutau imala 11 razlike – 46:35, ali su "plavi" poluvreme završili sa samo minus èetiri. Poèetkom treæe èetvtrine Litvanci ponovo odlaze na plus osam 58:50, Šæepanoviæ i radmanoviæ smanjuju na 58:57, a Vujaniæ trojkom posle dužeg vremena donosi voðstvo - 62:61. Ono je doduše kratko trajalo i Litvanci disciplinovanom igrom i pre svega zahvaljujuæi raspoloženom Šiškauskasu ponovo stièu prednost. Šiškauskas je u treæoj èetvrtini ubacio 13 od ukupno 31 poena, a u poslednjem "kvoteru" uz Ginevicijusa i Mindaugasa Žukauskasa onemoguæio je još jedan preokret plavih, koji su u 33. minutu imali 73:72.

Usledila je velika serija Litvanaca 20:4 i meè je bio rešen. Pored Šiškauskasa, istakli su se Lavrinoviæ sa 22 i Salenga sa 13 poena, dok su najbolji u timu SCG bili: Radmanoviæ sa 23, Drobnjak i Guroviæ sa po 12 i Krstiæ sa 11 poena.

Posle svega, selektoru Željku Obradoviæu nije trebalo postavljati pitanje. Tok i ishod su samo potvrdili njegove pretpostavke:

"Više puta sam rekao da me rezultati ovde ne interesuju. I nije rezultat ono na šta treba obratiti pažnju, u pitanju je ono što sam posle priprema na Zlatiboru rekao: na prvim prijateljskim utakmicama sigurno æemo imati velikih problema. Posle treninga-utakmice u Beogradu, analizirali smo koliko se pojavilo problema u igri, pre svega u odbrani. I sve se, naravno, moralo ponoviti i u ovoj utakmici. Naša odbrana, pre svega, jedan na jedan, je veoma loša. Èim imaš taj problem, onda moraš da rotiraš, a rotacije koje mi pravimo u ovom trenutku nisu dobre. Takodje, jedan veoma važan segment igre-odbrana od kontranapada, ima slabosti. Znali smo i prièali igraèima da Litvanija igra na taj naèin i da æemo imati problema zbog naèina kako se oni brane i zatim kreæu u napad. Ali i organizacija našeg napada dovodila je do toga da nam oni daju lake koševe u kontranapadu. Sve je to oèekivano, jedino što nisam oèekivao, posle dobrog rada na Zlatiboru, i od toga treba poèeti da menjamo: ako primimo 97 poena, a tim u drugoj èetvrtini završi sa dva faula na primljenih 49 poena i ako gubimo utakmicu i opet ne izadjemo iz bonusa, u poslednjoj èetvrtini, onda su oèigledne neke stvari veoma lake za popravljanje; a to je želja kod igraèa. Ako veæ ne možeš da braniš, zašto se izbegava pravljenje faula. Prema tome, za nas je idealno što igramo na ovako jakom turniru. I to je ono što smo želeli: da kroz utakmice dodjemo do toga šta ovaj tim može, šta novi igraèi mogu. To nam je najvažnije u Bormiju", zakljuèio je Obradoviæ.

Plavi sutra igraju protiv Grèke, a prekosutra protiv Italije.

XS
SM
MD
LG