Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040715/i/ra2810340984.jpg">Premijer Iraka Ijad Alavi obeæao da æe uništiti teroristièke grupe koje operišu u zemlji - 2004-07-15


Ijad Alavi je objavio osnivanje novih snaga bezbednosti kojima æe biti poveren taj zadatak.

Na dan kada se u Bagdadu dogodio još jedan smrtonosni napad automobilom bombom, premijer Alavi je objavio osnivanje nove obaveštajno-bezbednosne službe koja æe se posebno baviti rasprostranjenom pobunom u zemlji. Tokom konferencije za medije u Bagdadu, premijer je obeæao da æe stati na put teroristièkim grupama:

“Rešeni smo da ih eliminišemo uspostavljanjem obaveštajne jedinice nazvane Direktorat za opštu bezbednost - skraæeno GSD - koja æe, uz božju pomoæ uništiti teroristièke grupe, rekao je Alavi.

Alavi je dodao da je privremena vlada uoèila poveæanje koordinacije izmedju grupa povezanih sa Al-kaidom i pristalica bivšeg iraèkog lidera Sadama Huseina. Alavi je rekao da æe, u nastojanju da poboljša bezbednost naroèito duž porozne iraèke granice, uskoro posetiti susedne zemlje Jordan, Siriju, Liban, Saudijsku Arabiju i Kuvajt, radi razgovora o bezbednosnim pitanjima. Pored toga, iraèki premijer je rekao da æe tražiti da Bangladeš, Indija, Maroko i Pakistan pošalju trupe u Irak da se pridruže koalicionim snagama. Nešto ranije, severozapadno od Bagdada, u gradu Haditi, eksplodirao je još jedan automobil-bomba ubivši najmanje 10 i ranivši 30 ljudi. Meta napada bila je glavna policijska stanica u gradu. Medju poginulima su najmanje èetvorica bila policajci. Sama policijska stanica, jedna banka i nekoliko opštinskih zgrada teško su ošteæene. Dan ranije, u samoubilaèkom napadu automobilom bombom u centru Bagdada, kraj strogo branjene takozvane ”zelene zone,“ takodje je poginulo 10 Iraèana.

XS
SM
MD
LG