Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://jodorowski.free.fr/sport/nba.jpg">Uzavrelo NBA leto: Ričardson u Finiksu, Orlando traži Turkoglua, Alston novi član Toronto Reptorsa - 2004-07-08


Uprkos tome što prelazni rok u NBA ligi zvanièno nije ni poèeo, mnogo interesantnih stvari dešava se na tržištu igraèa najjaèe košarkaške lige sveta.

Najzvuènije ime koje je u protekla 24 sata prihvatilo ponudu da promeni klub je svakako Kventin Rièardson. Bek Los Anðeles Klipersa, koji je prošle sezone postavio nove rekorde karijere u skoro svim statistièkim kategorijama, potpisao je predugovor sa Finiks Sansima prema kome bi nezvanièno trebalo da dobije oko 50 miliona dolara tokom narednih šest godina. 24-godišnji Rièardson prošle sezone imao je uèinak: 17,2 poena, 6,4 skoka i 2,1 asistencija po utakmici. Finiks æe, ukoliko Klipersi ne ponude istu sumu i zadrže Rièardsona, na šta imaju pravo, u narednoj sezoni imati potpuno novi bekovski par, jer pre nekoliko dana veæ su se dogovorili sa Stivom Nešom.

U sliènoj situaciji kao i Rièardson, sada se nalazi i prvi Turèin u istoriji NBA lige Hidajet Turkoglu, kome je Orlando ponudio šestogodišnji ugovor vredan 39 miliona dolara. Kao i svi ostali slobodni igraèi, Turkoglu æe ugovor moæi da potpiše najranije naredne srede, a onda Sparsi imaju 15 dana da izjednaèe ponudu i zadrže, krilnog košarkaša koji je prošle sezone na 80 utakmica imao proseèan uèinak: 9,2 poena, 4,5 skokova i jednu ukradenu loptu. Orlando je potpisao ugovore i sa svojim rukijima, prvim pikom srednjškolcem Dvajtom Haurdom i doskorašnjim plejmejkerom Univerziteta Sent Džozefs, Džamirom Nelsonom.

Za razliku od Rièardsona i Turkoglua, Rejfer Alston, plejmejker Majamija ne mora da èeka da li æe njegov bivši klub Majami izjednaèiti ponudu Reptorsa, jer nije organièeno slobodan. Alston se dogovorio sa Totontom i 14. jula potpisaæe garntovani šestogodišnji ugovor vredan izmeðu 25 i 30 miliona dolara.

A kada se izuzmu velike zvezde prelaznog roka, kao što su Kobi Brajant ili Kenjon Martin, najveæe interesovanje vlada za bekom Èikago Bulsa Džamalom Krofordom. Njujork Niksi i Ajzea Tomas odavno pokušavaju da naprave trejd sa Èikagom i dovedu najboljeg strelca Bulsa, a danas je i GM Kingsa, Džef Pitri pomenuo da se izmeðu ostalog raspitivao i za njega. Kingsi su inaèe potpisali ugovore sa svojim pikovima sa poslednjeg drafta, pa sada najviše razmišljaju o tome kako da zadrže Vlada Divca i Darijusa Songailu.

XS
SM
MD
LG