Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040707/mdf621253.jpg">Predstanici bliskoistoènog mirovnog kvarteta razoèarani reformom palestinske službe bezbjednosti - 2004-07-07


Predstanici bliskoistoènog mirovnog kvarteta, koji èine SAD, Rusija, EU i UN razgovarali su danas u Ramali sa palestinskim premijerom Ahmedom Kurejom o procesu izraelskog povlaèenja iz pojasa Gaze.

Predstavnici kvarteta su kako prenose amerièka glasila, palestinskim zvaniènicima saopštili da su “umorni od slušanja obeæanja da æe reforme službe bezbjednosti biti sprovedene” i zaprijetili uskraæivanjem pomoæi vlastima koje predstavlja Jaser Arafat.

Poruka meðunarodnog kvarteta tumaèi se kao novi pritisak na Arafata da ispuni obeæanja – poslednji put prenijeta preko egipatskih posrednika.

Egipat mu je dao rok do avgusta da poène reformu i napravi neke promjene. Ali uprkos obeæanjima Arafat nije uèinio ništa, ili veoma malo. Potpuno smo razoèarani palestinskom upravom”, rekao je jedan neimenovani diplomata, koji je prisustvovao razgovorima meðunarodnog kvarteta sa palestinskim èelnicima.

Zvanicnici u Jerusalimu su prethodno saopštili kako izraelski funkcioneri odbijaju da se sretnu sa predstavnicima mirovnog kvarteta prije nego što obave razgovore sa izaslanicima Bijele Kuæe, koji bi u Jerusalim trebalo da doputuju tokom nedjelje.

Baradej u misiji nuklearnog razoružavanja Bliskog Istoka

Šef Meðunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed Elbaradej rekao je u Jerusalimu da je Izrael zabrinut zbog iranskih nuklearnih ambicija. Elbaradej boravi u Izraelu gdje pregovara o planu nuklearnog razoružanja podruèja Bliskog istoka.

Baradej æe tokom posjete pokušati da ubijedi premijera Arijela Šarona da uništi oko 200 nuklearnoih raketa koje se, prema pretpostavkama meðunarodnih agencija, nalaze u izraelskom vojnom arsenalu. Izrael inaèe nije potpisao Sporazum o zabrani širenja nuklearnog oružja. koji bi omoguæio Meðunarodnoj agenciji da vrši inspekcije izraelskih nuklearnih postrojenja.

XS
SM
MD
LG