Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040706/s/r651157134.jpg">Najmanje èetrnaest Iraèana poginulo u bombaškim napadima u Basri i Kalisu kod Bakube - 2004-07-06


Najmanje 13 ljudi poginulo je eksploziji automobila bombe u Kalisu, nedaleko od Bakube. Žrtve napada su Iraèani koji su se okupili da odaju poštu žrtvama prekjuèerašnjih napada u tom gradu.

Istovremeno je u eksploziji nagazne mine u Basri, na jugu zemlje, poginuo najmanje jedan civil. Meta napada u Basri bio je britanski vojni konvoj, ali niko od vojnika nije povrijeðen.

Nakon što su slijedeæi obavještajne podatke koje im je dostavila iraèka prelazna vlada, amerièke snage bombardovale Faludžu – u namjeri da likvidiraju Jordanca Abua Musaba al Zarkavija i njegove sljedbenike, grupa maskiranih, naoružanih osoba danas je Zarkaviju zaprijetila smræu.

Organizacija koja se naziva “Pokretom spasa” optužila je Zarkavija za ubijanje nedužnih Iraèana i zatražila od njega da, ukoliko želi da izbjedgne smrt, odmah napusti Irak. Video snimak poruke “Pokreta Spasa”emitovala je arapska TV stanica Al Arabija.

Iraèki ministar odbrane Hazem Šalan razgovarao je danas u Bagdadu sa delagacijom NATO-a o moguæoj ulozi Alijanse u postokupacionom Iraku. Šef delegacije, komandant južnog krila NATO-a u Evropi - admiral Gregori Džonson rekao je da je još rano precizno govoriti o tome šta bi i kada Savez mogao da radi u Iraku, ali je rekao kako je cilj posjete delegacije u kojoj su još bili britanski i italijanski visoki vojni zvaniènici – prikupljanje èinjenica, na osnovu kojih æe se u najskorijoj buduænosti u Briselu donijeti politièka odluka. Ministar Šalan je pozdravio saradnju i pomoæ NATO-a rekavši kako je od zvaniènika Saveza zatražio pomoæ u stvaranju nove i moderne iraèke armije.

Ugledni dnevnik Njujork Tajms danas je objavio da su roðaci iraèkih nauènika obavijestili CIA-u prije rata, da je Sadam Husein zapostavio proizvodnju oružja za masovno uništenje, ali da obavještajna agencija o tome nije informisala predsjednika Buša. List navodi da su zvaniènici CIA-e informacije prikupljene od rodbine iraèkih nauènika sklonili kao neubjedljive i nepotpune.

Njujork tajmd se poziva na èinjenice do kojih je tokom istrage došao senatski odbor za obavještajne djelatnosti, koji æe ove nedjelje objaviti svoj prvi izvještaj o upotrebi predratnih obavješajnih informacija. Predsjednik Buš je rekao danas da sa nestrpljenjem oèekuje da vidi taj izvještaj.

U Londonu, britanski premijer Toni Bler rekao je kako zabranjeni arsenal Sadama Huseina možda nikada neæe biti pronaðen, ali je ostao pri tvrdnji da je bivši iraèki diktator predstavljao prijetnju svijetu. “Ne znamo šta se desilo sa oružjem za masovno uništenje, možda je izmješteno ili sakriveno, možda je uništeno”, rekao je Bler odbacujuæi tvrdnje da Sadam Husein uopšte nije posjedovao zabranjeno oružje uoèi rata. “U svakom sluèaju, i dalje mislim da je dobro što smo se otarasili Sadama Huseina, jer smo svi saglasni da je on bio tiranin”, kazao je britanski premijer.

XS
SM
MD
LG