Linkovi

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, ishod novembarskih predsednièkih izbora zavisi od tri pitanja: situacije u Iraku, rata protiv terorizma i domaæe privrede  - 2004-07-01


U anketi koju je su sproveli list “Njujork Tajms” i televizijska mreža CBS senator Keri vodi ispred Buša sa neznatnom razlikom od 45 prema 44 procenta. No, u istoj anketi mišljenje da Buš dobro obavlja svoj posao pala je na 42 odsto, što je najniži nivo tokom njegovog dosadašnjeg mandata. U drugoj anketi koja je sprovedena u organizaciji Univerziteta Džordž Vašington, odvojica kandidata su izjednaèena sa po 48 odsto glasova. Pomenuta istraživanja ukazuju da je najjaèa strana predsednika Buša naèin na koji sprovodi rat protiv terorizma, iako izgleda da mu pomaže i oporavak domaæe privrede.

Senator Keri stièe poene uglavnom zahvaljujuæi nezadovoljstvu javnosti prema predsedniku. Istovremeno, veliki broj ispitanika u oba istraživanja veruje da demokratski senator iz Masaèusetsa èesto govori ono što misli da javnost želi da èuje. Predsednik Buš tvrdi da je rat u Iraku poboljšao bezbednost Sjedinjenih Država, nakon teroristièkih napada 11. septembra, što je isticao i na samitu NATO-a u Istanbulu.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, ishod novembarskih predsednièkih izbora zavisi od tri pitanja: situacije u Iraku, rata protiv terorizma i domaæe privrede.

U istraživanju u organizaciji Univerziteta Džordž Vašington, predsednik Buš ima prednost po pitanju Iraka i rata protiv terorizma, dok ispitanici više veruju Keriju u pogledu ekonomije i otvaranja novih radnih mesta. Obe ankete, inaèe, pokazuju da je velika veæina Amerikanaca veæ odluèila za koga æe da glasa u novembru. S obzirom na mali procenat neopredeljenih, republikanci i demokrate pokušavaju da obezbede da što veæi broj èlanova njihovih stranaka izaðe na glasanje.

XS
SM
MD
LG