Linkovi

Popularnost amerièkog predsednika i dalje u padu, Amerikanci sve više veruju da je rat u Iraku bio pogrešan  - 2004-06-29


Popularnost aktuelnog amerièkog predsednika Džordža Buša i dalje je u padu. istovremeno, opada i podrška Amerikanaca ratu u Iraku.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja uraðenog za potrebe dnevnika "Njujork tajms" i televizijske mreže "Si-Bi-Es", Buša podržava 42 odsto Amerikanaca, što je najmanji procenat podrške koji je dobio od januara 2001., kada je stupio na dužnost.

Èak 60 odsto Amerikanaca smatra da rat u Iraku ne vredi ljudskih žrtava i velikih troškova. Amerikanci takoðe veæinski smatraju da predsednik Buš nije bio potpuno iskren kada je govorio o Iraku.

Svega 15 odsto Amerikanaca vjeruje da je Bušova administracija govorila istinu o zlostavljanjima zatvorenika u iraèkom zatvoru Abu Graib.

Kada je u pitanju povlaèenje vojnika iz Iraka - 54 odsto Amerikanaca smatra da bi trupe u Iraku trebalo da ostanu koliko bude potrebno. Èak 40 odsto ispitanika želi da se amerièki vojnici iz Iraka povuku "što je pre moguæe".

Veæina, odnosno 51 odsto, ne podržava politiku Bušove administracije, dok 57 odsto ispitanika smatra da je su SAD "na lošem putu".

Džon Keri nije, meðutim, mnogo profitirao padom Bušove popularnosti. Senatora iz Maseèusetsa podržava 45 odsto biraèa, a Buša - u sluèaju duela – procenat manje. U sluèaju da na izbornom listiæu bude i nezavisni kandidat Ralf Najder, Buš bi dobio 43, Keri 42, a Najder 5 odsto glasova.

Anketa je sprovedena od 23. do 27. juna.

XS
SM
MD
LG