Linkovi

Zaštita životne sredine jedno je od znaèajnijih pitanja debate uoèi novembarskih predsjednièkih izbora - 2004-06-24


Problem zaštite životne sredine jedno je od krucijalnih pitanja dosadašnje predizborne predsjednièke debate. Predsjendik Džordž Buš i svi njegovi izazivaèi pokušavaju da se prikažu što boljim zaštitnicima prirode.

Najvjerovatniji kandidat Demokratske stranke na novembarskim izborima, senator iz Maseèusetsa Džon Keri kaže da je i tokom višegodišnje karijere u Senatu Sjedinjenih država bio lider kada je u pitanju zaštita životne sredine i tvrdi da je to njegova komparativna prednost u odnosu na predsjednika Buša.

Ukoliko bude izabran za predsjednika, senator Keri æe, kako obeæava, “oèistiti vazduh, vodu i lokacije za odlaganje toksiènog otpada i zaštiti podruèja netaknute prirode”.

Kerijevi kritièari i oponenti tvrde da je njegov jedini originalni doprinos u Senatu – svega jedan prijedlog zakona o zaštiti morskih sisara.

Predsjednik Džordž Buš, na drugoj strani, tvrdi da niko u amerièkoj istoriji, sa funkcije predsjednika nije uèinio više na zaštiti životne sredine.

U tom kontekstu predsjednik Buš hvali se budžetskim izdatkom od 45 milijardi dolara namijenjen za zaštitu životne sredine – zbilja najviše novca koji je za tu namjenu ponudio jedan amerièki predsjednik.

Meðutim – kritièari politike Bušove administracije tvrde da æe dva najznaèajnije inicijative za zaštitu životne sredine, popularne pod nazivima “Inicijativa za zdrave šume” i “Inicijativa za èisto nebo” - rezultirati efektima koji su suprotni samom nazivu.

Bušovi kritièari tvrde da æe njegove inicijative omoguæiti masovnu sjeèu šuma i još veæe zagaðenje vazduha. Bušovi potezi, prema mišljenju njegovih oponenata – u suštini su više koristili korporacijama i industriji, a mnogo manje prirodnom okruženju.

XS
SM
MD
LG