Linkovi

Èetrdeset i osam amerièkih dobitnika Nobelove nagrade zatražilo od biraèa u Sjedinjenim državama da na novembarskim predsednièkim izborima okrenu leða predsedniku Bušu i da podrže Džona Kerija  - 2004-06-22


Èetrdeset i osam Nobelovaca pozvalo je amerièke biraèe da na predstojeæim predsednièkim izborima glasaju za demokratskog kandidata Džona Kerija, koji æe, kako su poruèili, vratiti nauku u Belu kuæu.

U otvorenom pismu amerièkom narodu, objavljenom na Internetu, Nobelovci tvrde da administracija predsednika Džordža Buša sputava razvoj nauke i time ugrožava buduænost nacije.

Potpisnici pisma, medju kojima je 19 dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, 16 za medicinu i 13 za hemiju, navode takodje da administracija predsednika Džordža Buša koèi napredak medicine, imigracionom politikom odvraæa talente i ignoriše konsenzus nauènika o globalnom zagrevanju i drugim važnim pitanjima.

Meðu potpisnicima pisma su predsjednik korporacije “Caltech”, Dejvid Baltimor, Harold Varmus jedan od najpriznatijih struènjaka u oblasti onkologije, Barton Rihter, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1976. godine, Džejms Kronin profesor Èikaškog univerziteta i bivši direktor korporacije “Fermilab” Leon Lederman.

Za razliku od prethodnih administracija, i republikanskih i demokratskih, Bušova administracija oglušila se o nepristrasan nauèni savet u kreiranju politike koja je tako važna za naše zajednicko dobro, poruèili su Nobelovci.

Džon Keri æe to promeniti, podržaæe ulaganja u nauku i tehnolgiju, i ponovo stvoriti Ameriku koja æe pružati moguænost svima, i iz zemlje i izvan nje, koji mogu da doprinesu da zajednièki ostvarimo napredak, navodi se u otvorenom pismu 48 Nobelovaca amerièkom narodu.

"Neobièno je, i nadam se da æete naše pismo prihvatiti kao znak ozbiljnosti naše procjene da se trenutno nalazimo na pogrešnom kursu”, rekao je Barton Rihter.

XS
SM
MD
LG