Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://shadownews.org/archives/Hamid%20Karzai%20and%20George%20Bush.JPG">Avganistanski predsednik poziva amerièki Kongres da uspostavi dugoroènne odnose sa Avganistanom - 2004-06-15


U govoru pred oba doma amerièkog Kongresa, avganistanski predsednik Hamid Karzai založio se za dugoroèno partnerstvo sa SAD u cilju stabilizacije, obnove demokratije i ostvarenja pobede u ratu protiv terorizma. Sa Kapitol Hila javio se novinar "Glasa Amerike" Den Robinson.

Èlanovi kongresa aplauzom su pozdravili avganistanog predsednika koji im je rekao da je avganistanski narod zahvalan Americi na podršci u borbi protiv talibanskog ugnjetavanja.

"Naš zajednièki uspeh je od suštinskog znaèaja za osvajanje pobede nad najveæom pošasti koja danas muèi svet -- terorizmom i ekstremizmom. Mnogo pre tragedije 11. septembra 2001. teroristi su nad avganistanim narodom vršili neizrecive brutalnosti i sporovdili ugnjetavanja uprkos tome što su Avgansitanci medju najpobožnijim muslimanima na svetu. Mi smo bili prva i najveæa žrtva Al Kaide. U ime Islama, vere mira i tolerancije, sprovodili su teror, ubijali avganistanske muslimane i uskraæivali nam osnovna prava. Ti zloèini su trajali godinama, a svet nije reagovao", rekao je Karzai.

Predsednik Karzai pobrojao je ostvarenja koja su realizovana uz amerièku pomoæ - od ustava kojim je ustanovljena demokratska islamska vlada, do obnove obrazovnog sistema, zdravstvenih usluga i slobode štampe bez presedana. Èlanovi Kongresa zabrinuti su zbog sporog procesa obnove avganistanske nacionalne armije i policijskih snaga, koji æe - kažu amerièki zvaniènici - možda potrajati nekoliko godina. Priznajuæu da predstoje mnoge prepreke, predsednik Karzai je ukazao da privatne paravojne formacije ugrožavaju stabilnost njegove vlade.

"Paravojne snage i dalje ugnjetavaju ljude, krše zakon i red i oglušuju se o vladina ovlašæenja. Avganistanski narod zahteva da se te privatne paravojne formacije razoružaju i demobilišu. Jedino uz vašu i podršku medjuanrodne zajednice možemo ostvariti taj cilj", dodao je Karzai.

Reagujuæi na zahtev mnogih amerièkih zakonodavaca da njegova vlada i amerièke oružane snage uèine više kako bi se u Avganistanu stalo na put proizvodnji opijuma i trgovini drogama, predsednik Karzai je izjavio da profit od te trgovine ugrožava stabilnost njegove vlade i da se njime finansiraju terorizam i ekstremizam.

"Pokrenuli smo borbu protiv narkotika da spasimo našu decu, da spasimo vašu decu i decu širom sveta od užasa zavisnosti od droge", rekao je Karzai.

Posle britanskog premijera Blera i bivšeg španskog premijera Aznara, predsednik Karzai je treæi strani lider kome je u nešto više od godinu dana ukazana èast da drži govor na zajednièkom zasedanju oba doma amerièkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG