Linkovi

Na otvaranju evropskog fudbalskog prvenstva Grci izenadili Portugal, Španija bolja od Rusije - 2004-06-12


Fudbaleri Grèke pobedili su Portugal sa 2:1, na otvaranju evropskog fudbalskog šampionata i upisali se u istoriju evropskih šampionata, kao prva reprezentacija koja je, od kada je uvedeno takmièenje po grupama - 1984. godine, uspeli da u premijernom meèu prvenstva pobede domaæina.

Trijumf od 2:1, za grèki fudbal je istorijski, a isti znaèaj ima i za evropski fudbal, jer je to najveæe iznenadjenje na dosadašnjim šampionatima. To je prva pobeda Grèke na nekom velikom fudbalskom takmièenju.

Portugalci, koji kao domaæini nisu igrali kvalifikacije, mogli bi da "poprave' deo štete ako u sredu pobede Ruse, ali im onda sledi duel sa Špancima.Golove za Grèku postigli su Georgios Karagunis u 7. minutu i Angelos Basinas iz penala u 51. minutu.

Gol za Portugal postigao je Karlos Ronaldo u treæem minutu nadoknade vremena.

Selektor portugalske fudbalske reprezentacije, Brazilac Luis Felipe Skolari izvinio se navijaèima zbog poraza rekavši da æe sledeæa utakmica – za nejgove izabranike biti pitanje života i smrti.

Utakmicu je sudio najbolji evropski arbitar Pjer Luiði Kolina.

Takoðe u Grupi “A” - fudbaleri Španije su minimalnim rezultatom savladali Rusiju 1:0.

Rusi su od 88. minuta igrali bez Šaronova, koji je dobio drugi žuti karton.

Strelac pobedonosnog gola bio je Huan Valeron u 60. minutu. "Imao sam sreæe, u stvari, jer je to bila prva lopta koju sam dodirnuo na utakmici i odmah je ušla u gol. Namuèili smo se, ali mislim da smo generalno odigrali dobru utakmicu", rekao je Valeron nakon utakmice.

Ruski selektor Geogij Jarcev rekao je posle meèa da nije zadovoljan ni igrom ni rezultatom.

Utaikmicu Španija – Rusija sudio je Švajcarac Urs Mejer.

Sledeæe kolo u grupi A igra se u sredu 16. juna. Sastaju se Grèka – Španija i Rusija – Portugal.

Pogledajte i druge izvještaje sa Evropskog fudbalskog prvenstva u Portugalu

XS
SM
MD
LG