Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040612/capt.bag10506121330.iraq_bag105.jpg">Naoružani napadaèi danas iz zasede ubili zamenika šefa iraèke diplomatije - 2004-06-12


Iraèko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je zamenik ministra, Bašam Salih Kuba, krenuo na posao kroz severne delove Bagdada, kada su se napadaèi u vozilu približili njegovom automobilu i otvorili vatru. Ubice su pre bekstva ispalile još nekoliko rafala na automobil u kojem je bio zamenik ministra.

Teško povreðeni Kuba je potom prebaèen u bolnicu, u kojoj je ubrzo podlegao ranama. U pisanom saopštenju za medije, zvaniènici Ministarstva inostranih poslova su istakli da je to bila zloèinaèka operacija protiv èoveka koji simbolizuje poštenje, iskrenost i patriotizam. Današnji napad se dogodio posle otvaranja vatre iz vozila u prolazu na automobil u kojem je bio zamenik iraèkog ministra zdravstva, Amara Safara, prošle srede. Safar nije bio povreðen.

Još niko nije preuzeo odgovornost za oba napada. Kuba je šiit obrazovan u Sjedinjenim Državama, koji je došao na vlast u režimu Sadama Huseina kojim su dominirali suniti. 60-ogodišnji diplomata je svojevremeno bio iraèki ambasador u Kini, a služio je i kao savetnik Sadamovog ministra inostranih poslova, Tarika Aziza. Kuba je 1. ovog meseca izabran za jednog od nekoliko zamenika ministra inostranih poslova u novoj iraèkoj Prelaznoj vladi, koja treba da utre put ka izborima u januaru iduæe godine. Jedan od najuticajnijih šiitskih lidera u Bagdadu, imam Hadži Abas Rihda, rekao je da od iraèkih graðana zavisi da li æe da pomognu da se ti izbori održe u predviðenom roku.

Imam je rekao da bi ovaj prelazni period trebalo da bude period mira, da bi vlada mogla da krene prema održavanju slobodnih izbora. Imam Rihta je takoðe rekao da je dužnost svih Iraèana da obrate pažnju i spreèe bilo koju organizaciju ili pojedince koji žele da poremete taj proces. U meðuvremenu, sedam turskih graðevinskih radnika, koje je prošle nedelje kidnapovala nepoznata organizacija u Faludži, danas je osloboðeno. Turski zvaniènici su saopštili da su osloboðeni radnici zdravi i nepovreðeni. Meðutim, libanski zvaniènici u Bejrutu su saopštili da su jedan Libanac i dva Iraèanina, koji su prekjuèe bili oteti, ubijeni. Još jedan Libanac koji je takoðe otet, vodi se kao nestao.

XS
SM
MD
LG