Linkovi

Bugarska - 2004-06-12


Selektor bugarske fudbalske reprezentacije Plamen Markov uspeo je da dovede ekipu do Evropskog šampionata u Portugalu, gde bi ona mogla da predstavlja prijatno iznenadjenje.

Puno igraèa traži evropsku afirmaciju, a nema bolje prilike od velikog takmièenja kao što je Evropsko prvenstvo. Nema boljeg tržišta i bolje smotre. U kvalifikacijama su primili samo èetiri gola, a izgubili su jedino od Hrvatske u Zagrebu.

U ekipi nema velike zvezde, što može da bude plus, jer se talenat mora potvrditi, a želja za tim postoji u svakom igraèu bugarske reprezentacije. Ako ništ drugo, zbog novca koji bi im to moglo doneti.

Kao najveæi minus može im se pripisati nedostatak iskustva na velikim takmièenjima.

Na selektoru Markovu je veliki teret, onaj koji je doneo uspeh u kvalifikacijama i potreba da se potvrdi da nije sluèajnost što je baš njegov tim bio medju èetiri prve ekipe koje su izborile vizu za EP.

U poèetku izvodio je tim u formaciji 4-2-3-1, ali se vremenom predomislio i došao do 4-4-2.

Ako se neko može izdvojiti kao zvezda, onda je to Dimitar Berbatov, igraè nemaèkoj Bajera iz Leverkuzena.

Zbog raskošnog talenta u mladjem uzrastu, Berbatov je veæ sa 18 godina debitovao u reprezentaciji. Dobro gradi loptu, jak je u driblingu, odlièno igra glavom. Slobodni udarci su njegovi dodatna i vrlo omiljena specijalnost.

On je odlièno odigrao u Bundesligi prethodnu sezonu, ali bi Portugal mogao da mu donese definitivnu afiramciju "rodjenog strelca".

Drugi igraè na koga se može osloniti Markov je Martin petrov, krilo nemaèkog Volfsburga. Njemu nije bitno sa kim æe se Bugari sastati na EP, veæ mu je važno što su upošte došli tamo.

Jedina želju mu je da tim nema problema sa povredama, a uz takvu sreæu, veruje on, treba brinuti samo o tome kako igra Bugarska.

"Mi možemo da iznenadimo", kazao je Martin Petrov, kome je fudbal u krvi. I njegov otac bio je fudbaler, a kasnije i trener.

Njegova najveæa mana je burni karakter, koji mu èesto ne dozvoljava da se kontroliše na terenu, pa èesto "požuti", a ne retko i "pocrveni".

Bugarski fudbaler godine je Stilijan petrov, pametan, samouveren, zgodan 24-rogodišnjak, koji nosi kapitensku traku. Vezni igraè Seltika priznaje da je realtivno mlad za tu ulogu, ali navodi da uputsva prima od Balakova i Stoièova.

"Sve zavisi od nas. Naši protivnici su jaki, ali ja sam siguran da nas svi poštuju jer smo nepredvidivi", ocenio je on.

Golmani:

1-Zdravko Zdravkov (Liteks), 23-Dimitar Ivankov (Levski Sofija), 12-Stojan Kolev (CSKA Sofija);

Odbrana:

2-Vladimir Ivanov (Lokomotiv Plovdiv), 3-Rosen Kirilov (Liteks), 6-Kiril Kotev (Lokomotiv Plovdiv), 18-Predrag Pažin (Šahtjor Donjeck), 5-Zlatomir Zagorcic (Liteks), 4-Ivailo Petkov (Fenerbahèe), 22-Ilian Stojanov (Levski Sofija);

Vezni red:

15-Marijan Hristov (Kajzerslautern), 7-Daniel Borimirov (Levski Sofija), 19-Stilian Petrov (Seltik), 8-Milen Petkov (AEK Atina), 13-Georgi Peev (Dinamo Kijev), 10-Velizar Dimitrov (CSKA Sofija)

Napad:

21-Zoran Jankoviæ (Dalijan), 11-Zdravko Lazarov (Gaziantepspor), 17-Martin Petrov (Volfsburg), 16-Vladimir Manèev (Lil), 14-Georgi Èilikov (Levski Sofija), 20-Valeri Bojinov (Leèe), 9-Dimitar Berbatov (Bajer Leverkusen);

XS
SM
MD
LG