Linkovi

Hrvatska - 2004-06-12


Hrvatska fudbalska reprezentacija ispraæena je sa razlièitim ambicijama na Evropsko prvenstvo, od toga da neæe uspeti da savlada Švajcarsku, do onih koji oèekuju pobedu u duelu sa Francuskom.

U Hrvatskoj je fudbal poèeo da se igra u 19. veku, a prvi kubovi su osnovani 1903. godine. U utakmicama jugoslovenske i kasnije hrvatske reprezentacije, fudbaleri su se okupljali 645 puta, a uèestvovali su u završnicama devet svetskih i pet evropskih šampionata.

Od proglašenja samostalnosti, najveæi uspeh Hrvatske bilo je treæe mesto na Svetskom prvenstvu 1998. godine.

Posle velikih uspeha Zvonimira Bobana, Davora Šukera, Roberta Prosineèkog, Roberta Jarnija i Alena Bokšiæa, došlo je do smene generacija.

Na poèetku su rezultati bili loši, ali veæ prošlog proleæa sve je izgledalo mnogo bolje. "Kockasti" su pobedili Belgiju sa 4:0, a zatim dva puta Andoru i Estoniju. Izgubili su u Briselu, a kada su savladali Bugarsku dobili su šansu u dodatnim kvalifikacijama da dodju do EP.

Poznavaoci fudbala Hrvatskoj ne daju velike šanse za plasman u èetvrtfinale. U grupi B su Francuska i Engleska favoriti, dok je Švajcarska "neutralna", pa hrvatskim fudbalerima ukoliko žele nešto da uèine ne preostaje ništa drugo nego da prirede iznenadjenje.

Selektor Oto Bariæ (70) dao je nov "izgled" hrvatskoj reprezentaciji i podigao formu kljuènim igraèima. Poèeo je da se bavi trenerskim poslom pre 40 godina u zagrebaèkoj Lokomotivi, a od tada je promenio 21. "klupu" ukljuèujuæi i vodjenje austrijske reprezentacije (od 1999. do 2001. godine).

Veæi deo karijere proveo je u Austriji, gde je sa beèkim Rapidom 1985. godine osvojio Kup pobednika kupova, a sa Salcburgom Kup UEFA 1994. godine. Pored toga osvojio je osam šampionskih titula u Austriji i šest nacionalnih kupova.

Od kada je u julu 2002. godine preuzeo hrvatsku reprezentaciju, u tim je postao prepoznatljiv po disciplini i dobroj fizièkoj pripremi.

Najpoznatiji igraè ove reprezentacije je Dado Pršo (29), koji je ove sezone sa Monakom uèestvovao u finalu Lige šampiona, ali i svojim golom protiv Slovenije obezbedio Hrvatskoj uèešæe na Evropskom šampionatu.

Kada je selektor Oto Bariæ pozvao Prša pre godinu dana, ovaj igraè je bio prilièno nepoznat u svojoj zemlji, ali je dobijenu šansu znao dobro da iskoristi.

Na poèetku njegove karijere ništa nije ukazivalo da æe postati jedan od najboljih igraèa. Poèeo je da igra u Zadru, a zatim je prešao u Hajduk, pa onda u Pažinku. Medjutim, brzo se preselio u Francusku. Tamo je igrao u manje poznatim klubovima, dok nije stigao do Monaka.

Bio je pozajmljen godinu dana (sezona 1998/99.) drugoligaškoj ekipi iz Ajaèija, a onda je sa Monakom 2000. godine osvojio šampionat Francuske. Godinu dana kasnije morao je da pauzira zbog operacije kolena i tada nije bilo izvesno da li æe moæi da nastavi karijeru.

"Nikada nisam izgubio nadu da æu ponovo igrati", kazao je Dado Pršo, koji je prošlog meseca potpisao predugovor sa škotskim Glazgov Rendžersima.

Golman hrvatske reprezentacije Stipe Pletikosa (25) poèeo je medjunarodnu karijeru pre 21. rodjendana.

Rodjen je u Splitu, gde je i poèeo da brani, a sada je èlan ukrajinskog kluba Šahtar Donjesk. Debitovao je u nacionalnoj selekciji sa 20 godina u meèu protiv Danske 1999. godine.

Pre nego što je postao prvi golman hrvatske reprezentacije vredno je radio sa trenerom Mirkom Joziæem i to ga je dovelo do toga da je stajao na golu na Svetskom prvenstvu 2002. godine.

Pletikosa je bio proglašen za najboljeg hrvatskog fudbalera 2001. i 2002. godine, a godinu dana kasnije potpisao je petogodišnji ugovor sa ukrajinskim klubom.

Pozicija ovog golmana u timu ne dovodi se u pitanje, jer je selektor Oto Bariæ kao njegovu zamenu pozvao 21-godišnjeg Džoa Didulicu, rodjenog u Australiji.

Hrvatska æe na Evropskom prvenstvu u Portugalu nastupiti u sledeæem sastavu:

golmani: 1-Stipe Pletikosa (Šahtjor), 12-Tomislav Butina (Briž), 23-Džoe Didulica (Austrija beè)

odbrana: 13-Dario Šimiæ (Inter), 21-Robert Kovaè (Bajern Minhen), 5-Igor Tudor (Juventus), 6-Boris Živkoviæ (Štutgart), 3-Josip Šimuniæ (Herta), 4-Stjepan Tomas (Fenerbahèe), 14-Mato Neretnjak (Hajduk), 2-Mario Tokiæ (GAK Grac)

sredina terena: 10-Niko Kovaè (Herta), 7-Milan Rapaiæ (Ankona), 15-Jerko Leko (Dinamo Kijev), 16-Marko Babiæ (Bajer Leverkuzen), 8-Darijo Srna (Šahtjor), 22-Nenad Bjelica (Kajzerslautern), 20-Djovani Roso (Makabi Haifa)

napad: 9-Dado Pršo (Monako), 11-Tomislav Šokota (Benfika), 19-Ivica Mornar (Portsmut), 18-Ivica Oliæ (CSKA Moskva), 17-Ivan Klasniæ (Verder)

XS
SM
MD
LG