Linkovi

Prelazna vlada Iraka - 2004-06-03


Sudbina Iraka je sada u rukama iraèkih lidera. Iraèko Upravno veæe je raspušteno i zamenjuje se Prelaznom vladom. Lahdar Brahimi, izaslanik Ujedinjenih nacija, 1. ovog meseca je imenovao Gazija Mašala Adžila Javera za predsedika Iraka u prelaznom periodu. Gazi Javer, iz plemena Šamar, u kojem ima i šiita i sunita, inženjer je koji se vratio u Irak kada je koalicija pod voðstvom Sjedinjenih Država uklonila s vlasti Sadama Huseina. “Iraèani sa zadovoljstvom oèekuju slobodan, nezavisan, demokratski, ujedinjen i federalni Irak”, rekao je Javer. Iraèka Prelazna vlada ima i dva potpredsednika i premijera, Ijada Alavija, uglednog šiita koji je bio èlan Upravnog saveta. Predsednik Džordž Buš je istakao da je imenovanje Prelazne vlade još jedan korak ka ostvarenju sna iraèkog naroda.

“Taj san je potpuno suverena zemlja sa predstavnièkom vladom koja štiti prava stanovnika i služi njihovim potrebama”, rekao je predsednik Buš. Suverenitet æe zvanièno biti prenet na iraèku vladu 30. ovog meseca. Meðutim, amerièki predsednik je rekao da sadašnji napadi ukazuju na to da se slobodi u Iraku “suprotstavljaju nasilnici, koji ne samo da su protiv uspeha Prelazne vlade, nego i ukupnog napretka ka slobodi”.

“Zajedno sa iraèkim naorodom æemo pobediti neprijatelje slobode i sve koji se protive demokratiji u Iraku. Te ubice znaju da je Irak centralni front u ratu protiv terora. Povratak tiranije u Irak bi okuražio teroriste, doveo do poveæanja broja bombaških napada, još odseèenih glava i ubijanja još nedužnih ljudi u svetu”, rekao je predsednik Buš, dodavši da æe “razvoj slobodnog i suverenog Iraka lišiti teroriste baze za delovanje, diskreditovati njihovu skuèenu ideologiju i dati zamah reformistima u celom regonu”. “Slobodni Irak”, naglasio je amerièki predsednik, “predstavljaæe odluèan udarac terorizmu... i pobedu civilizovanog sveta.”

XS
SM
MD
LG