Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://images.google.com/images?q=tbn:6X1DirJ99icJ:www.nato.int/pictures/2003/030909/b030909b.jpg">Šef UNIMIK-a Hari Holkeri podnio ostavku iz zdravstvenih razloga - 2004-05-25


Šef UNMIKa Hari Holkeri podnio je danas ostavku iz, kako je saopštio, zdravstvenih razloga.

Na konferenciji za novinare u Helsinkiju, Holkeri je kazao da se sa funkcije šefa misije Ujedinjenih nacija na Kosovu povlaèi po preporuci ljekara.

Nakon sjednice UN o Kosovu ovog mjeseca i ministarskog sastanka Savjeta EVrope, sada veæ bivši èelnik UNMIK-a, tražio je ljekarsku pomoæ u bolnici u Strazburu, zbog iscrpljenosti.

Holkerijev mandat trebalo je da se okonèa u avgustu. "Kada sam prihvatio taj posao," kazao je finski diplomata, "znao sam da æe to biti najteži zadatak u mom životu, ali nije bilo razloga da ga odbijem."

Holkeri se našao na udaru kritika zbog neefikasnosti UNMIK-a u spreèavanju etnièki motivisanih napada na kosovske Srbe, njihovu imovinu i sakralne objekte 17. i 18. marta.

Na pitanje koliko i da li æe se Holkerijeva ostavka odraziti na položaj Srba u pokrajini, šef diplomatije Srbije i Crne Gore, Vuk Draškoviæ rekao je beogradskom radiju B92 da položaj Srba "neæe zavisiti od liènosti, nego od odluènosti meðunarodne zajednice da se ispune obaveze iz Rezolucije 1244. i od toga da se brzo otklone posledice etnièkog èišæenja nad Srbima poèinjenog posle 10. juna 1999. godine”.

“Koga god da naðu, on æe ispunjavati mandat koji mu daju UN i ako mu UN daju mandat da radi ovako, a ja oèekujem da æe takav mandat dobiti, onda nemamo razloga za zabrinutost", rekao je Draškoviæ.

XS
SM
MD
LG