Linkovi

Mudžahedini iz islamskih zemalja borili se u BiH na strani muslimanskih snaga - 2004-05-21


Hog je u Bosnu otišao u avgustu 1992. godine kao novinar londonskog Sandej Tajmsa, nakon iskustava koje je imao izveštavajuæi sa liskog Istoka i iz Avganistana. Grupu mudzahedina pronašao je u selu Mehuriæi kraj Travnika. U nastojanju da utvrdi zašto su došli da se bore u Bosni stupio je s njima u kontakt, a sa jednim od njih, koji je “teèno govorio engleski i predstavio se kao Abdel Aziz”, napravio intervju. Prethodno je, “ljubazno upozoren” od svog sagovornika, morao je da pribavi odobrenje od Armije BiH.

Aziz se predstavio kao vodja mudžahedina u Bosni, opisao je Hog, ali nije detaljnije govorio o sadržaju intervjua, èiji je transkript i tonski zapis tužilac uveo u dokazni materijal. Iz dela transkripta, koji je bio predoèen preko grafoskopa u sudnici, moglo se proèitati da je Aziz rekao da “njegovi ljudi nisu došli kroz službene organizacije”, veæ samoinicijativno i da mudžahedini u Bosni nemaju vodeæu ulogu, nego su po “komandom i kontrolom Muslimanskih snaga”.

Prema Hogovom opisu Aziz je izgledao kao mudžahedini iz Avganistana”, mada on sam nije želeo da mu kaže odakle dolazi. Njegova kosa i brada bile su obojene kanom što je, kako je Hog ranije saznao, bio znak da je spreman da umre u borbi i da želi da što bolje izgleda kada se sretne s Alahom.

Hog je potvrdio da je u proleæe 1993. godine video posledice masakra civila u selu Milutiæi a da je od meštana koji su preživeli i od pripadnika Unprofora saznao da su zloèin poèinili mudžahedini .

XS
SM
MD
LG